JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studentene jubler over 11 måneders studiestøtte

FO-studentenes Kyle Tsigakis er storfornøyd med 11 måneders utdanningsstøtte. Men ørlite bekymret for at det er en avtroppende regjering som innfrir kravet.
14.10.2013
11:11
17.12.2013 00:10

solfrid.rod@lomedia.no

I statsbudsjettet for neste år foreslår regjeringen å utvide perioden for studiestøtte fra 10 til 11 måneder. Med prisjustering vil studiestøtten økes fra 94.400 kroner til 105.600 kroner årlig fra og med høsten 2014.

– 11 månaders utdanningsstøtte er noko studentane har ønskt i lang tid. Innføringa betyr at det vil kome ei ekstra utbetaling av studiestøtte i juni på toppen av det studentane får i dag, heter det i en pressemelding fra kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Lese, ikke jobbe

– Vi er veldig fornøyde. Dette betyr at studentene kan bruke eksamenstida til å lese, ikke jobbe, og at man likevel har noe å leve for når eksamen er over, sier FO-studentene leder Kyle Tsigakis.

– Nå håper jeg bare ikke at den påtroppende regjeringen vil se på dette som en luksus som kan fjernes. I så fall skal vi sørge for en skikkelig mobilisering.

Har du noen oversikt over hvor mye FO-studenter jobber?

– Hvis jeg skal dømme ut fra mitt eget nettverk, vil jeg si at mange tjener godt over 100 000 i året. Selv om 40 av dem kanskje tjenes om sommeren, betyr det at mange tilbringer nesten like mange timer på jobb som på skolebenken. Jeg er redd for at dette kan gå utover studiene, sier Tsigakis.

1300 nye studentboliger

Han understreker at FO-studentene ikke er imot at studenter jobber ved siden av studiene. Hvis man i tillegg har en relevant jobb, kan man høste nyttige arbeidserfaringer i tillegg til praksisperiodene. Problemet oppstår når studentene jobber så mye at det går utover studiene, påpeker Tsigakis.

– I verste fall betyr det at vi blir dårligere profesjonsutøvere enn vi kunne ha blitt.

Tsigakis er også glad for at regjeringen foreslår å bevilge penger til 1300 nye studentboliger.

– Det dekker ikke helt behovet, men det er et viktig bidrag. 11 måneders studiestøtte senker ikke utgiftene. Det gjør derimot flere studentboliger, fordi det blir mindre press på boligmarkedet, mener Tsigakis.

– Historisk økning

Også Norsk studentorganisasjon(NSO) jubler.

– Dette er en historisk studiestøtteøkning og et vanvittig bra gjennomslag for Norsk studentorganisasjon og studentbevegelsen, sier Ola Magnussen Rydje, leder av NSO.

Også Rydje lover bråk hvis den nye regjeringen reverserer forslagene.

– Den nye regjeringen kommer nå til å møte en studentbevegelse som ikke er fornøyd med et senket ambisjonsnivå. Her må Solberg, den nye kunnskapsministeren og det klare flertallet som har lovet dette på Stortinget følge opp den vedtatte politikken i partiprogrammene og de gode valgløftene, sier han i en pressemelding.

Les mer om statsbudsjettet på frifagbevegelse.no

14.10.2013
11:11
17.12.2013 00:10