JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skattekutt scorer hos innvandrere

VALGET: Velferdsgildet er bra, men det skal lønne seg å jobbe, mener Ibrahim Ugur.
09.09.2013
16:53
16.12.2013 23:47

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

vibeke.liane@lomedia.no

Ibrahim Ugur tar en kopp te i kafeen hos Den Tyrkisk Islamske Union i Motzfeldtsgate på Grønland i Oslo. Å forsørge kone og to barn med en inntekt på 12 000 kroner er ingen spøk, forteller han.

– For en del år siden kunne man leve på én inntekt, i dag trenger du tre.

Det var bedre tider da han kom til Norge fra Tyrkia i 1998.

Fattigkøen vokser

– Kristelig folkeparti styrte. Alt var bra. Det var ikke dyrt, arbeidsløsheten var lav. Den gang pleide vi å ta med barna fra foreningen på fritidsklubb på Fattighuset en gang i uken. Da kunne vi se ti-femten stykker stå i matkø. Nå står over tusen mennesker i den køen. Det viser at folk har blitt fattigere, mener Ugur.

På veggen er et stort tyrkisk flagg og det norske flagget bak glass og ramme. Mellom flaggene troner et bilde av den tyrkiske statsmannen og offiseren Mustafa Kemal Atatürk. På storskjermen flimrer nyheter fra hjemlandet. Borgerkrigen mellom kurderne og statsapparatet går mot slutten.

– Politikerne i Norge og Tyrkia har en ting felles. De holder bare femti prosent av det de lover.

Skal lønne seg å jobbe

Ugur er uføretrygdet. I flere år jobbet han som servitør og renholder helt til ryggen sa stopp med skiveutglidning og ødelagt brusk. Han mener likevel at det er ille å se at folk som ikke er i arbeid kan ha omtrent like god råd som dem som jobber og betaler skatt.

– Hva er viktige saker i valget?

– Å gjøre det beste for Norge. Vei, sosial, alt det mennesker trenger. Så mye skatt vi betaler, burde det dekke det meste. Jeg lurer på hva Norge bruker alle pengene sine fra gass, olje, fisk og skog på. Det tar kanskje 150 år før noen ser hvor de pengene blir av.

– Hva med innvandring?

– De prøver å gjøre det bedre for oss innvandrere. Arbeiderpartiet har vært bra på det fram til nå. Sønnen min har gått to år byggfag på videregående, men det er vanskelig å finne lærlingplass siden folk fra Polen og andre land i Østeuropa tar de jobbene.

– Bli kvitt arveavgiften

Noen meter lenger ned i Motzfeldts gate ligger Urtehagen barnehage, som har muslimsk formålsparagraf. En av de ansatte snakker gjerne politikk med oss, men vil ikke ha navn eller bilde på trykk.

Assistenten mener vi betaler for mye skatt i Norge.

– Vi får for lite igjen for det vi betaler i skatt.

Hun har jobbet 17 år i barnehage og mener folk som har betalt ned på gjelda si får svi.

– Det står på skatteseddelen at du har så mye penger og eier så mye at du må betale mer i skatt, sier hun.

Også arveavgiften vil hun til livs.

– Foreldrene har betalt skatt hele livet, så må det betales en gang til.

Kvinnen, som opprinnelig kommer fra Pakistan, mener alle som kan må jobbe.

– Det er ikke riktig at de som ikke jobber får like mye penger som oss som har arbeidet hele livet.

Hun er ikke sikker på om hun ønsker regjeringsskifte.

– Jeg håper og håper ikke. Og jeg er litt redd også, for hvordan det kan bli.

09.09.2013
16:53
16.12.2013 23:47