JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overgrep mot ruskvinner i Trondheim

Kvinnelige rusmisbrukere blir ukentlig seksuelt misbruk på kommunale botiltak i Trondheim. – De må ha skjermede boliger, ikke alle har det i dag, sier Arnhild Skaanes, hovedtillitsvalgt for FO.
28.05.2013
14:18
16.12.2013 22:56

Skjaanes er ikke overrasket over at dette skjer i rusmiljøet.

- Derfor må kvinnene skjermes mot andre beboere, sier Skjaanes.

Varslet i E-post

Det seksuelle misbruket av kvinner i botiltakene ble offentlig kjent for noen dager siden da prosjektkoordinator Jan Erik Skjølås sendte en e-post til kommunetoppene i Trondheim hvor han varslet om overgrepene som foregår på Valøya.

– Det som skjer på Valøya er svært alvorlig, og det er forferdelig at ikke disse jentene sikres bedre, sier Skjølås som er psykiatrisk sykepleier til Adresseavisa.

Han forteller at jentene utnyttes til å bytte dop mot seksuelle tjeneste. Dører brytes opp og menn tar seg til rette. Overgrepene skjer på Valøya bo- og tjenestested hvor det bor både menn og kvinner. Skjølås mener Valøya bør stenges for jenter i rus.

Ikke nok plasser

Trondheim kommune er i ferd med å omorganisere rusomsorgen. Ingen vet hvordan det går med de 26 skjermede plassene for kvinnelige rusmisbrukere. Nå advarer både Skjaanes og Skjølås om konsekvensene for kvinnene hvis det skjermede tilbudet blir redusert. – Det er ikke plass for kvinnelige rusmisbrukere i skjermede tiltak i dag, derfor må tilbudet utvides og ikke trappes ned, framholder Skjaanes som var i et møte med enhetslederen for botiltak rus, Brita Witsø, tidligere i dag.

Ikke anmeldt

Witsø kan ikke love at det blir flere plasser for kvinner etter omorganiseringen. – Vi er tidlig i prosessen. Jeg vet mer ut på sommeren, forteller hun til Fontene.

Syv kvinner bor på Valøya i dag, flere av dem står på venteliste for å bo i en skjermet bolig.

Ingen av overgrepene er politianmeldt fordi jentene er livredde for konsekvensene.

28.05.2013
14:18
16.12.2013 22:56