JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stavanger forsvarer reformbrudd

Husabøryggen står klart. Et fyrtårn for miljøet, men i strid med ansvarsreformen. I oljebyen Stavanger er store enheter nødvendig for å skaffe nok kompetent personell, mener Kåre Reiten, leder for levekårsutvalget.
26.04.2013
13:00
14.12.2013 13:04

solfrid.rod@lomedia.no

Husabøryggen skal huse 24 mennesker. Det er delt i tre avdelinger: to for beboere med psykisk utviklingshemning og en for beboere med psykiatridiagnoser.

Passivhus

Nybygget er omtalt på regjeringens nettside som et pilotprosjekt for miljøvennlige bygg. Husabøryggen er et såkalt passivhus, det vil si at det har en konstruksjon som reduserer energibehovet.

Både FO og Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) har tidligere gått hardt ut mot tendensen til stadig større bofellesskap, omsorgsgettoer og miniinstitusjoner som det også kalles.

Ifølge den 20 år gamle ansvarsreformen skal bofellesskapene for utviklingshemmede fortrinnsvis ha maksimalt fire beboere.

Retningslinjene som Husbanken sendte ut i 1993, tillot ikke såkalt kategoribygging, det vil si å bosette omsorgsbrukere sammen bare fordi de er annerledes. Målet var å komme vekk fra gruppetenkingen.

Vanskelig i oljebyen

Leder av Levekårsutvalget i Stavanger kommune, Kåre Reiten (H) er godt kjent med kritikken, men mener store enheter er nødvendig for å skaffe nok boliger og nok kompetent personell.

– I oljebyen Stavanger står folk i kø for å bli ingeniører, ikke for å jobbe med utviklingshemmede. Det skjer først når de tjener en million i året, sier Reiten til Fontene.

– Kan ikke kommunen øke vernepleiernes lønn? Det er jo en vanlig metode for å tiltrekke seg fagfolk som er mangelvare?

– Jo, men hvis vi skulle heve lønna til vernepleiere, sykepleiere, lærere… Altså, vi kan snakke og tenke og tro om dette, men vi må være realistiske. Hvis det offentlige skal klare å tilby utviklingshemmede den hjelpen de trenger, kan de ikke bo hver for seg. Så kan vi alltids diskutere størrelsen på enhetene.

– Tar kritikken til oss

– Har du, som leder for levekårsutvalget, noen betenkeligheter med at dette bofellesskapet er i strid med ansvarsreformen, som det jo var tverrpolitisk enighet om på 1990-tallet?

– Kritikken mot oss og andre kommuner er velkjent. Vi tar den til oss, og jeg tror ikke Husabøryggen hadde blitt planlagt på samme måte i dag. Jeg tror mer på enheter med fire til seks personer. Men jeg tror ikke løsningen er å gå så langt som NFU vil. Vi trenger robuste fagmiljøer, sier Reiten.

26.04.2013
13:00
14.12.2013 13:04