Deltid med konsekvenser
Frivillig deltidsarbeid kan ikke utelukkende ses på som en privatsak, siden det har så store samfunnsmessige konsekvenser, mener FO.
harald.henmo@lomedia.no
I dag blir rapporten med nettopp tittelen «Frivillig deltid – en privatsak?» lansert på Fafo. Den er skrevet på oppdrag av Fagforbundet, FO og Musikernes Fellesorganisasjon (MFO).
Det meste av debatten om deltidsarbeid dreier seg om uønsket deltid. Men rundt 80 prosent av deltidsarbeidet foregår på frivillig basis.
Innen FOs arbeidsområder er den i tillegg «frivilligere» enn i de andre forbundene. Der rapportens informanter i Fagforbundet ofte har begynt i en deltidsstilling, og så har det fortsatt sånn – og det fins få heltidsstillinger for musikere – har FOs medlemmer gjerne blitt ansatt i 100 prosent fra begynnelsen. Så har de gått over til deltid når de stifter familie.
Deltid avler deltid
– Det er tre grunner til at vi likevel jobber for at heltid skal være normen, sier Tone Faugli i FOs arbeidsutvalg.
– Det ene er økonomisk likestilling. Det er i stor grad kvinner som jobber deltid, og dermed blant annet får dårligere pensjon. Dette gjør dem sårbare ved et eventuelt samlivsbrudd.
Den andre grunnen er at frivillig deltid i sin konsekvens fører til ufrivillig deltid.
– Deltid avler deltid. Når noen velger å redusere sin stilling, må resten av vaktene fylles av noen andre, som dermed ikke kan tilbys heltid, sier Faugli.
– Et siste poeng er hensynet til brukerne og kvaliteten i tjenestene. Deltidsarbeidende kan for eksempel gå glipp av fellesmøter. Da mister de muligheten til innflytelse på arbeidsplassen, arbeidsplassen går glipp av innspill og kompetanse, og brukerne får flere personer å forholde seg til der det jobbes turnus.
Fritt valg
Faugli er opptatt av at FO, som fagforening, skal vokte seg vel for å moralisere over medlemmenes livsvalg i likestillingens eller arbeidsplassens navn. I stedet bør det informeres, for eksempel om deltidsarbeidets betydning for pensjonen.
Men uansett:
– Det viktigste er at vi utrettelig må kjempe for at heltid er en rettighet, og at heltidsnormen skal være det som gjelder i alle deler av arbeidslivet, sier hun.
Fafo-rapporten er skrevet av Heidi Nicolaisen og Ketil Bråthen.
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox