JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vidåpne valg i FO

Velge ny leder, beholde Mimmi Kvisvik som leder, nytt AU, fire eller fem i AU? Mye står åpent når FOs landsstyre skal legge opp løpet for resten av kongressperioden.
13.11.2012
15:21
16.12.2013 20:54

mia.paulsen@lomedia.no

Landsstyret utvider sitt desembermøte til et tredagers møte for å få tid til jobben. Hvis de og Mimmi Kvisvik ønsker det, kan Mimmi Kvisvik bli sittende som leder ut kongressperioden.

– Jeg ser ikke noe i vedtektene som gjør det umulig. Ifølge vedtektene skal landsstyret sørge for å supplere de kongressvalgte råd og utvalg dersom noen går ut i kongressperioden. Vedtektene sier ikke noe særskilt om forbundsleder, sier Jonny Berg, som leder FOs kontrollkomite.

I denne kongressperioden har det allerede vært suppleringsvalg på et AU-medlem etter at Cato B. Ellingsen gikk av i begynnelsen av året. Da ble Tone Faugli valgt inn i AU.

Alternativt kan landsstyret kreve at det holdes ekstraordinær kongress. Dette har foreløpig ikke vært reist.

Uproblematisk

Berg ser ikke noe problem ved å velge Kvisvik som leder. Mimmi Kvisvik kom med sterk kritikk av forbundslederen på landsstyremøtet i oktober.

– Du kom bare tilbake og hadde fasiten. Jeg opplever totalt fravær av egenrefleksjon, sa Kvisvik blant annet til Rigmor Hogstad da.

– Kontrollkomiteen mener ikke noe om dette, men landsstyret kan jo ha meninger om det, sier Jonny Berg.

Kontrollkomiteen har i møte med daværende arbeidsutvalg gjennomgått hvordan fullmaktene ble utøvd mens Rigmor Hogstad var i tenkeboksen. Berg sier at de ikke fant noen formelle feil.

Ingen frist

– Er det noen frist for å velge ny forbundsleder?

– Det er ikke noen formell tidsfrist, så vidt jeg vet. Men det er viktig å få gjennomført et valg raskt. Landsstyret skal ha møte 10. desember. Da må de vurdere dette. Det er ikke noe formelt problem om forbundet ikke får valgt leder innen et par måneder, sier Berg.

Ikke bedt om å finne leder

FOs valgkomite har foreløpig ikke fått i oppdrag å finne ny FO-leder, forteller valgkomiteens leder Solveig Nysether. Hun understreker at hun foreløpig vet lite om hva landsstyret tenker om situasjonen som er oppstått.

– Vi skal ha møte neste torsdag med Mimmi Kvisvik og de andre tre i arbeidsutvalget, så får vi se, sier hun.

Også Nysether mener det kan være en mulig løsning å velge Mimmi Kvisvik til leder for resten av perioden. Hun har foreløpig ingen andre kandidater i ermet.

– Hvorfor er det så vanskelig å finne en god leder til FO?

– Jeg synes det er interessant det som Rigmor Hogstad selv sier om hva slags leder man trenger til å fylle et slikt verv. En forbundsleder møter mange ufordrende og problematiske situasjoner, og man kan ikke vite på forhånd hvordan man vil takle det. Og så er det ikke muntert å se hvor mye de har strevd i AU, sier Nysether.

Utreder seg selv

Landsstyret har bedt arbeidsutvalget i FO utrede om de skal nøye seg med et AU på fire i stedet for fem personer. På desembermøtet kan de eventuelt fatte vedtak om de resterende fire kan bli sittende, eller om det bør velges et helt nytt arbeidsutvalg.

FOs kongress har bestemt at FOs arbeidsutvalg skal bestå av fem personer.

– Med en strikt oppfatning av vedtektene er det problematisk å overprøve kongressvedtak, sier Solveig Nysether.

Jonny Berg stiller seg ikke negativ til at AU utreder seg selv.

– Jeg er ikke ferdig tenkt på dette, og vi skal drøfte det i kontrollkomiteen. Men landsstyret sier i vedtaket at AU skal hente inn råd fra relevante organer, og nevnte særskilt organisasjonsutvalget. Det ville nok være naturlig om de også rådførte seg med kontrollkomiteen. Landsstyret har mange fullmakter fra kongressen. Det er viktig at de sørger for å være beslutningsdyktige når de skal vurdere håndteringen av situasjonen, sier Berg.

Organisasjonsutvalget ledes av AU-medlem Ellen Galaasen.

13.11.2012
15:21
16.12.2013 20:54