JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Barne- ministeren må rydde opp

– Rydd i ventelistene i fylkesnemndene. 20 millioner over statsbudsjettet er ikke nok, sier Olav Neerland leder i FO Hedmark har sett seg grundig lei på at fylkesnemndene bryter loven.
06.11.2012
13:37
16.12.2013 20:49

vibeke.liane@lomedia.no

I denne uka havnet Neerlands åpne brev til Barne-, likestillings og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen på statssekretærens bord.I brevet anmoder Neerland statsråden om å ta ansvar for å rydde i saksbehandlingstiden i barnevernssaker i fylkesnemndene.

Lovbrudd

Loven sier at det skal gå maks fire uker før Fylkesnemnda avgjør om barnevernet skal overta omsorgen for barnet. I forrige uke skrev fontene.no at tidsfristene brytes i ni av ti vedtak i fylkesnemndene. I slutten av september stod 80 barnevernssaker i kø for å bli behandlet i Oppland og Hedmark. Ved utgangen av juli var økningen 31 prosent, noe som ifølge NRK er langt mer enn de øvrige nemndene. – Loven brytes i 90 prosent av sakene. I enkeltsaker kan ventetidene være på opptil hele syv måneder. Dette kan ikke karakteriseres som annet enn lovbrudd overfor barn, sier Neerland.

Han understreker at barn blir dobbelt skadelidende siden de allerede kan være relasjonsskadd. – Mange måneder fortoner seg relativt mye lengre i et barns liv enn for voksne, sier Neerland.

Ting tar tid

Regjeringen bevilget 10 millioner kroner ekstra i revidert nasjonalbudsjett 2012 til fylkesnemndene. I statsbudsjettet for neste år blir fylkesnemndene styrket med 20 millioner.

Statssekretær Kjetil A. Ostling kommenterer overfor Fontene på mail via sin kommunikasjonsrådgiver. De skriver blant annet: «Vi er enig i at det ikke er akseptabelt med en så lang behandlingstid. ... Det vil ta noe tid før vi ser effektene av midlene som har blitt tilført fylkesnemndene. Det tar tid å ansette fylkesnemndsledere, som er spesialisert arbeidskraft. Når en styrker nemndene som har lengst saksbehandlingstid, vil også en større andel av sakene som har ligget lengst komme inn i statistikken.»

Ingen unnskyldning

Neerland er oppgitt over svaret. – Statsråden må på banen. Det er ikke første gangen vi tar dette opp. Det hjelper ikke med 20 millioner i ekstra bevilgninger til fylkesnemndene for ungene som står i kø. Det er de som er skadelidende, sier han.

Han mener det ikke er en unnskyldning at et aktivt barnevern generer flere saker til nemndene. – Det er en forklaring, men det unnskylder ikke at loven brytes i over nitti prosent av sakene i fylkesnemndene. Barnevernet må styrkes i alle ledd, framholder Neerland.

Ambulant dommerteam

Nå foreslår han at departementet oppretter et ambulant team av dommere som reiser rundt og behandler sakene i fylkesnemndene som har de lengste ventelistene. – Det ville vært proaktivt. Ventelistene i fylkesnemndene nullstilles, det bør være ledig kapasitet, mener Neerland.

06.11.2012
13:37
16.12.2013 20:49