JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker mer forebygging

Flere stillinger for sosialpedagoger vil være en investering i god samfunnssikkerhet, mener barnevernpedagog og AU-medlem i FO, Ellen Galaasen.
02.10.2012
08:16
16.12.2013 20:20

mia.paulsen@lomedia.no

I dag, 2. oktober, feirer hun sosialpedagogenes dag og gratulerer sine sosialpedagogkolleger i Norge; titusenvis av barnevernpedagoger og vernepleiere i mange forskjellige yrker.

I kjølvannet av tragedien 22. juli påpeker Ellen Galaasen at sosialpedagoger har en viktig rolle i forståelsen av samfunnssikkerhet.

– Samfunnssikkerhet er også den tryggheten og livskvaliteten hver enkelt innbygger opplever i sin hverdag. Her gir barnevernpedagoger og vernepleiere viktige bidrag, understreker hun.

Reproduserer forskjeller

Å forebygge sosiale og økonomiske forskjeller er et viktig oppdrag for sosialpedagogene. Skolen har vist seg å reprodusere sosiale forskjeller.

– Det er en trussel mot samfunnssikkerheten. Barnevernpedagoger og vernepleiere jobber med elever som har funksjonsnedsettelser, helseproblemer eller en vanskelig omsorgssituasjon slik at dette ikke skal hemme deres utvikling og læring, sier Galaasen.

Kan bidra mer

Det er fortsatt arenaer hvor disse yrkesgruppene kunne bidratt ennå mer, mener Galaasen.

– Det gjelder for eksempel i kommunal virksomhet for utsatte barn og ungdommer. Vi trenger flere stillinger i oppsøkende arbeid, og vi kan bli tydeligere bidragsytere i barnehager og skoler, sier hun.

Ellen Galaasen understreker at sosialpedagoger, særlig vernepleiere, har mye kunnskap om hvordan myndighetene kan satse på gode tjenester og gode levekår for mennesker med utviklingshemning. De har kunnskap om hvordan man kan jobbe for å dekke behovene til mennesker som er i ferd med å falle ut. Denne kunnskapen gjelder det å dra nytte av, mener Ellen Galaasen.

Utfordring

På sosialpedagogenes dag vil hun utfordre Kunnskapsministeren til å ta på alvor at samfunnssikkerhet også handler om forebyggende arbeid for å skape trygghet i folks liv.

02.10.2012
08:16
16.12.2013 20:20