JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Endelig satt pris på

– Mitt første ordentlige lønnshopp, sier barnevernpedagog May Kristin Nerland i Molde. Fra Kongsberg melder klubbleder Tone Risvoll Kvernes om hurra-sms fra medlemmene etter at streiken er over.
06.06.2012
12:50
14.12.2013 12:58

May Kristin Nerland og 62 andre FO-ere i Molde har streiket i 13 dager. I dag er hun godt fornøyd, både med resultatet, og med å være tilbake i tjeneste for plasserte barn.

Hvis Nerland har tolket tabellen riktig, øker lønna hennes med 26 000 som følge av meklingsresultatet i KS.

Et skikkelig løft

– Jeg var ferdig utdannet for seks år siden. Hittil har lønna mi steget med omtrent 10 000 i året. Dette er mitt første ordentlige hopp, fastslår Nerland fornøyd.

Hun har sosiologi og psykologi som hun får godskrevet, samt uttelling for videreutdanning i barnevern i minoritetsetnisk perspektiv. Etter årets oppgjør, ligger lønna tett opp mot 400 000.

– Endelig føler jeg at det blir satt pris på de årene jeg har gått på skole, sier barnevernpedagogen.

Likelønnsvafler

Hun innrømmer at det begynte å tære på slutten av streiken. De streikende i Molde har tatt kreativiteten i bruk for å holde koken de siste dagene.

En FO-er foretok selveste lønnshoppet i paraglider. Og det ble servert likelønnsvafler til byens befolkning; Mennene fikk 80 prosent av vaffelhjertene, kvinnen fikk hele hjertet.

Selv jobber Nerland med å følge opp barn som er trygt plassert i fosterhjem og på institusjon. Kolleger som jobber med undersøkelsessaker og tiltak var nok mer bekymret for streikens konsekvenser, forteller hun.

Skuffet over stigen

Skuffelsen i årets oppgjør knytter seg til ansiennitetsstige. I Molde kommune er den på 10 år. FO vil ha 16 års stige.

Det er viktig for å holde på erfarne ansatte, påpeker Nerland.

– Særlig gjelder det i barnevernet der det er så stor gjennomtrekk. Med 16 års stige ville det kommunale barnevernet bli mer attraktivt for de med lang fartstid, istedenfor at de søker seg til staten eller til det private, sier hun.

Hurra-rop i Kongsberg

I Kongsberg kan klubbleder Tone Risvoll Kvernes glede seg over hurra-rop på sms fra medlemmene etter at streiken er over.

Også Kvernes var lettet. Hun sendte øyeblikkelig tekst melding til medlemmene hun hadde nummert til.

– Streiken varte akkurat lenge nok. Det er ikke en hyggelig situasjon å være i streik selv om det er en viktig sak, sier Kvernes.

35 medlemmer i FO klubben i Kongsberg kommune streiket i åtte dager.

– Det er en grensegang for hvor lenge det oppleves som moralsk forsvarlig overfor brukerne. Medlemmene vet at bunker med saker som venter på dem hoper seg opp.

Skapte samhold

Klubblederen understreker at streikeviljen fortsatt var til stede da streiken ble avblåst.

Hun opplever at streiken har vært positiv for samholdet i klubben.

– Et medlem sa til meg at hun kom til å gå på medlemsmøtene i framtiden. Tidligere hadde hun ikke kjent noen, nå vet hun at hun vil møte kjente. Vi har kommet styrket ut av dette, sier Kvernes.

Lager nye streike-rutiner

Dette er første gang FO-klubben i Kongsberg streiker. De manglet erfaring for organiseringen og gjennomføringen. Nå vil Kvernes ha en gjennomgang av hvordan de holder kontakten med medlemmene hvis det blir streik et annet år.

– Vi hadde for det meste bare jobb-mailen som kontaktinformasjon. Den bruker de jo ikke når de er i streik. Jeg registrerte mange numre under veis. Men en annen gang vil vi ha dette i orden på forhånd.

Ryddig arbeidsgiver

Klubblederen har hatt møter med arbeidsgiver hver dag klokka 12 sammen med Parat, som også var i streik.

– Dispensasjonssøknadene ble ryddig og greit behandlet. Arbeidsgiveren var veldig ryddig. Kommunen har streiket før og har erfaring. Det var bra for meg som er fersk, sier Kvernes.

Hun roser også medlemmene.

– Alle møtte opp når de skulle. Det var ingen unnasluntring som jeg har hørt om i andre forbund. De var også kreative i å ta på seg oppgaver under veis. Klubben kommer styrket ut av streiken.

Ikke oversikt

Men hva resultatet etter lønnsforhandlingene innebærer i kroner og øre for medlemmene vet hun fremdeles ikke. Kvernes har tillit til forhandlingslederne når de sier at de har oppnådd et godt resultat for medlemmene.

– Det er det medlemmene er opptatt av. Vi skal holde medlemsmøte så fort vi har oversikten, sier Kvernes.

Hun tipper det blir godt oppmøte.

06.06.2012
12:50
14.12.2013 12:58