JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjappe klubber slår høyrevinden

De amerikanske fagforeningene driver stuntrekruttering for å stoppe arbeidsgivernes splitt-og-hersktaktikk.
30.04.2012
15:49
16.12.2013 19:03

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

– Arbeidsgiverne gir innfødte sparken og ansetter innvandrere som de kan utnytte på det groveste. Mange av dem som mister jobben ender opp langt ute på den politiske høyresiden som følge av det, forteller Harris Gruman, styreleder i SEIU Massachusetts*

SEIU, Service Employees International Union, er med sine 1,8 millioner medlemmer en av de raskest voksende fagforeningene i USA.

Rekrutterer «illegale»

Nylig opprettet SEIU egne avdelinger for ansatte i vaktmester- og vektertjenester. De er blant de lavtlønte i privat sektor som opplever det verste hardkjøret fra arbeidsgiverne.

– En vaktmester på Wall Street kan gjerne behandles som om han jobbet i Den tredje verden. Men regningene hans utstedes i den første.

Også hjemmehjelperne og barnepasserne fikk nylig sine egne lokalavdelinger i SEIU. Det er som regel førstegenerasjons innvandrere som har disse jobbene. Mange kommer fra Latin-Amerika, og en fjerdedel av medlemmene i SEIU har spansk som morsmål. Mange av dem er såkalt udokumenterte. De oppholder seg ulovlig i USA, men har status som ansatte og betaler skatt på linje med andre arbeidstakere.

Fagbevegelsens fall

Toppunktet for fagbevegelsen var i 1954, da 35 prosent av arbeiderne i USA var medlemmer av en fagforening. Siden 1970-tallet har andelen stupt, særlig i privat sektor, hvor bare sju prosent av arbeiderne er organisert. Medregnet offentlig sektor er 11,8 prosent av arbeidstakerne fagorganisert.

– Samtidig med denne utviklinga har vi opplevd en sakte avvikling av den velstanden vi amerikanere delte i min barndom. Man tar fagarbeidere som har oppnådd middelklassens levestandard og kaster dem ned, i et race to the bottom, et bunnjag. Fiendskapen som da oppstår mellom gruppene kan være intens, sier Gruman.

Inntektsforskjellene er på nivå med det de var i 1920. Reallønna, altså hvor mye du kan kjøpe for en månedslønn, har falt kraftig. Mange ender opp med en levestandard på nivå med utviklingslandene, påpeker Gruman.

Sterke motkrefter

SEIU er blant de fagforeningene som aktivt rekrutterer udokumenterte innvandrere, nettopp som et mottrekk mot bunnjaget fra arbeidsgiversiden.

US Immigration and Customs Enforcement (ICE), det amerikanske utlendingspolitiet, pleide på 2000-tallet å gå spesielt etter de udokumenterte innvandrerne som var fagorganiserte og tillitsvalgte. Det har bedret seg de senere årene, forteller Gruman.

Men de siste årene har det vokst opp en egen bransje i USA av firmaer som tilbyr konsulenttjenester i fagforeningsknusing. Det omfatter aktiv trakassering og trusler om vold mot tillitsvalgtes familiemedlemmer. Siden det ikke har vært tematisert av verken HBO eller Hollywood, er fenomenet lite kjent i Norge.

Stuntrekruttering

For å møte slike taktikk fra arbeidsgiversiden, sender SEIU ut rekrutteringsteam til arbeidsplassen de ønsker å organisere. Teamet inviterer folk til å melde seg inn. Hvis over halvparten av de ansatte skriver seg opp, oppretter de en klubb der og da. Det er for å unngå at sjefen skal rekke å presse de ansatte før klubben rekker å komme på beina.

– Fagforeningene gir dem en mulighet til framskritt.

*Dette intervjuet ble gjort i mars 2011, men er ikke tidligere publisert.

organiserer helsearbeidere, vaktmestere, kantineansatte, hjemmehjelper og barnepassere samt offentlige tjenestemenn- og kvinner

grunnlagt i Chicago i 1921 av vaktmestere, heisførere og vindusvaskere

har over 150 avdelinger i USA og Canada

har blant sine fanesaker helsereform og arbeidsrettigheter for udokumenterte innvandrere

støttet Barack Obamas 2008-valgkamp med 28 milllioner dollar

30.04.2012
15:49
16.12.2013 19:03

organiserer helsearbeidere, vaktmestere, kantineansatte, hjemmehjelper og barnepassere samt offentlige tjenestemenn- og kvinner

grunnlagt i Chicago i 1921 av vaktmestere, heisførere og vindusvaskere

har over 150 avdelinger i USA og Canada

har blant sine fanesaker helsereform og arbeidsrettigheter for udokumenterte innvandrere

støttet Barack Obamas 2008-valgkamp med 28 milllioner dollar

Mye lest