JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Populært studium, men lauget sliter

Flere søker seg til FO-yrkene, men under halvparten melder seg inn i forbundet. Sjefsrekrutterer Martin Skogrand bretter opp ermene.
23.04.2012
15:02
16.12.2013 18:58

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Over 6600 har søkt vernepleie i år, viser de ferske tallene fra Samordna opptak. Det er 1010 flere enn i fjor. Rundt en tredjedel av dem har vernepleie som sitt førstevalg.

Ifølge FOs studentkonsulent Martin Skogrand skyldes oppgangen trolig at studiet har blitt gjort tilgjengelig for flere, gjennom at det er åpnet to nye vernepleierstudier og tilbud om å studere på deltid.

Også barnevernpedagog opplever noe økt pågang mens sosionomstudiene har fått 17 færre søkere.

Målet å rekruttere halvparten

Fra å ha rundt en tredjedel av studentene på de fire FO-utdanningene som medlemmer (velferdsviter i tillegg til de nevnte tre), har andelen økt til 42 prosent, forteller Skogrand. Det har skjedd etter at FO satte i gang rekrutteringsprogrammet sitt ved høgskolene sist august.

Siden da har antallet studentmedlemmer økt fra 1800 til 3100.

– Med så yrkesspesifikke utdanninger, hvorfor melder over halvparten av studentene seg ikke inn i FO?

– Mange ser ikke poenget så lenge de studerer, tross den gode innboforsikringen vi tilbyr. Dessuten er det kanskje en endring i samfunnet, at laugsfølelsen og tanken om å stå samlet står svakere nå enn for 30 år siden, sier Skogrand.

– Det er et stort spekter mennesker som søker seg til yrkene våre, med mange typer politisk overbevisning. Noen har politiske preferanser som gjør fagforening ikke er det første de tenker på.

Pågangen høyner statusen

Alle tre utdanningene har flere førstevalgssøkere per studieplass enn i fjor. Mest populært er fortsatt sosionom. Yrket virker lovende nok til at 3,5 søkere per plass har det som førstevalg. Men vernepleie rykker også framover.

Til tross for 95 splitter nye studieplasser på vernepleie, er det i år flere førstevalgssøkere per plass enn det var i fjor.

– Jeg tror det hever anseelsen for yrkene våre at det er flere søkere per plass, mener Martin Skogrand.

– Hvordan skal dere klare å rekruttere alle de nye til FO?

– Det viktigste for å rekruttere til FO er et godt lokalt tilbud, og en god organisasjonsstruktur som driver temakafeer og andre faglige supplement til studiet.

Skogrand meldte seg faktisk ikke inn i FO mens han gikk barnevernpedagoglinja ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. Han visste ikke om det var noe lokallag der en gang.

– Jeg trekker med meg erfaringene fra dette inn i rekrutteringsarbeidet.

Rekrutterer de eldste

De som lettest lar seg rekruttere, er voksne folk som tar utdanningene med en del arbeidsliv på baken allerede. Flere kjenner fordelene av å ha en fagforening i ryggen de gangene jobben ikke er så hyggelig mot en lenger.

Skogrand har det han kaller en realistisk målsetning fra semesterstart: Å organisere halvparten av bachelorstudentene i FO.

23.04.2012
15:02
16.12.2013 18:58