JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn et spørsmål om vilje

FO-leder Rigmor Hogstad kjøper ikke KS sin påstand om at det mer enn noen gang trengs et moderat oppgjør. – Når er det da tid for likelønn? spør hun.
29.03.2012
10:46
16.12.2013 18:47

solfrid.rod@lomedia.no

Fordi det i går ble brudd i frontfaget, er den økonomiske ramma for kommuneoppgjøret uklar, men KS fastslår at det er behov for et nøkternt oppgjør. Dette på grunn av befolkningsvekst og eskalerende kostnader i kommunal sektor. Det resonnementet holder ikke, mener Hogstad. Hun mener dette er et spørsmål om vilje.

– Det finnes alltid gode argumenter for ikke å prioritere likelønn. Likelønn har ikke blitt prioritert i gode tider, ikke i dårlige tider, og ikke nå som vi har mellomgode tider. Jeg må bare spørre tilbake: Når skal man da prioritere likelønn?

Uttelling for utdanning

Kroner og øre må partene komme tilbake til etter påske, men det viktigste kravet for FO er uttelling for kompetanse.

– Bedre uttelling for vår kompetanse er en viktig del av likelønnskravet, fastslår FO-leder Rigmor Hogstad etter at partene i kommuneoppgjøret møttes i dag morges.

– Barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere utgjør kjernetroppene i velferdsstaten. De må se at kommune-Norge verdsetter dem og deres kompetanse, fastslår Hogstad.

Krever sentral bestemmelse

Siden 2008 har partene i kommunesektoren forhandlet om lønnsmessig uttelling for kompetanseheving.

– Vi må nå få på plass en sentral bestemmelse som gir våre medlemmer med etter- og videreutdanning den lønnsmessige uttelling de har krav på, sier Hogstad.

Kravet om uttelling for kompetanse gjelder både grunnutdanningene på høgskolenivå og etter- og videreutdanninger.

Hele og faste stillinger

Begynnerlønna for FO-ere i kommunesektoren ligger under det såkalte lavtlønnsmålet. Det er uakseptabelt, og må endres for å sikre rekrutteringen, mener Hogstad.

Kommunene er nødt til å tiltrekke seg arbeidskraft med variert utdanning og kompetanse. Særlig øker behovet for ansatte med helse- og sosialfaglig utdanning.

Skal kommunene framstå som attraktive arbeidsgivere, må de sikre flere faste og hele stillinger, krever FO.

Og peker på at lønnsutviklingen i KS-området i framtida må samsvare bedre med lønnsutviklingen i industrien og i staten.

29.03.2012
10:46
16.12.2013 18:47