Hotellbaroner kjøper barnevernet
Investorbrødrene Kristian og Roger Adolfsen har siden 1990-tallet bygget en milliardmaskin innen olje, eiendom og pasienthoteller. Nå inntar de også barnevernet.
edv@lomedia.no
Utnytting av arbeidskraft for å vinne anbud. Privat maktovertakelse i velferdsstaten. Det er kraftige salver venstresiden har fyrt av mot de to karene fra Andøya som står og venter i resepsjonen på Norlandia Care pasienthotell ved Rikshospitalet. Brødrene Kristian (50) og Roger Adolfsen (47) ser langt fra ut som om de leder 6000 ansatte eller kontrollerer eiendom til flere milliarder kroner.
Lukrativ omsorg
Men dette hotellet samt hotellene ved Ahus, Radiumhospitalet og St. Olavs Hospital, representerer bare en håndfull av alt det brødrene hvert år selger til stat og kommuner. Lukrativt, sa du? I 2010 solgte Norlandia Care tjenester for 615 millioner kroner og satt igjen med et resultat etter skatt på nesten 112 millioner kroner.
Sommeren 2010 ruller milliardmaskinen ufortrødent inn på det som i urtiden var offentlige enemarker, barnevernet. Adolfsen-brødrene kjøper Nordre Kråkerud Gård Kysthuset, som på det tidspunktet driver 13 barneverninstitusjoner i Østfold og er blant landets største private aktører. Samtidig kjøper brødrene institusjonene Joli Ungdomshjem i Son og Krageviken i Mysen, dessuten Roslagens Elevhem i Sverige.
Se kart over hele Adolfsen-imperiet
– Gjør en god gjerning
De stifter Aberia Healthcare som morselskap, hvor de i dag er hovedaksjonærer. Aberia solgte i 2010 tjenester for 70 millioner kroner.
– Hvorfor akkurat barnevern, det er kanskje ikke det enkleste å drive med?
– For det første er det et forretningsområde. Når du er i helse og omsorg, tar meklerne kontakt når noe er til salgs i sektoren. For det andre er det en måte å gjøre en positiv innsats for samfunnet på, forklarer Kristian Adolfsen.
–Vi driver business fordi det er morsomt. Så er det artig å gjøre en god gjerning i tillegg. Det som driver oss er skapertrangen, fascinasjonen ved å utvikle og drive ting framover.
Advarer mot profittmotiv
– Hver eneste krone som bevilges til barnevern er midler kommunene sårt trenger til å ivareta sine barn og unge, sier Ellen Galaasen, AU-medlem i Fellesorganisasjonen (FO) og leder for seksjonsrådet for barnevernpedagoger.
– Når det offentlige overtar omsorgen, følger det med et betydelig ansvar for at pengene brukes på barnet og ikke noe annet, sier Galaasen.
Hun er redd for at de offentlige oppdragsgiverne i mister oversikten over pengestrømmen. Tas det ut profitt, er det svinn fra offentlige budsjetter, advarer hun. FO krever at barnevernet i hovedsak skal eies og drives offentlig, med private aktører kun i en supplerende rolle.
– Det offentlige har ikke klart å henge med på denne utviklingen, sier Galaasen.
Roger Adolfsen er uenig i det han anser som overdreven negativ holdning til private aktører hos deler av fagbevegelsen.
– Mange har en feil forestilling om private aktører. Hva så om noen tjener noen kroner hvis de klarer å levere tjenestene til lavere pris?
Milliardmaskin
I 2009 hadde Adolfsen-selskapene en totalomsetning på nesten tre milliarder kroner, ifølge en beregning utført av Dagens Næringsliv. Avisen anslo brødrenes nettoverdier til halvannen milliard kroner. Ut av selskapsmylderet stiger skiheisanlegg, spasentre, hoteller, golfbaner, en cruiselinje og et oljeselskap. Ikke langt fra Trysil, i Stöten på svensk side av grensen, har brødrene siden midten av 2000-tallet kjøpt opp et helt fjell tilsvarende 6,5 millioner kvadratmeter eiendom. Her tilbyr de totalpakker for turoperatørene gjennom et trettitall hoteller og slalåmbakker.
Ifølge brødrene Adolfsen kan samfunnet være trygge på at pengene stat og kommuner betaler dem for å drive omsorg eller barnevern, ikke flyter inn i cruiselinjene og slalåmbakkene.
Siste nytt
Margrete Hovland Malterud (t.v.) er psykolog i Barne- og familieetatens psykologtjeneste akutt-og korttid og Mathilse Sanne er barnevernkonsulent ved beredskapshjemavdelingen. Begge jobber på Aline- og Frydenbergtunet i Oslo.
Hanna Skotheim
Slik vil de hindre at barn i barnevernet må flytte flere ganger
Runa har nok å fylle tiden med. Hun er nestleder i Trondheim fridykkerklubb og andre nestleder i LO Trondheim.
Simen Aker Grimsrud
Runa kunne ordet likelønn før hun begynte på skolen. – Jeg trodde det var sånn for alle
Mye lest
Kulturperspektivet er lite anerkjent og til dels ansett som lite relevant for vurderingene som gjøres i barnevernssaker, skriver Heidi Wittrup Djup.
Hanna Skotheim
Dynamikk i familier og foreldres omsorgsevne tolkes uten å ha nok kjennskap til kulturell kontekst
Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk er opptatt av hvordan vi kan støtte kvinnene og barna som kommer for å bo i Norge.
Anne Myklebust Odland