Presset til høyere erstatning
Frogn kommune skal gi opptil 600 000 kroner i oppreisning til tidligere barnevernsbarn. Politikerne dobler statens satser etter press fra tidligere barnehjemsbarn.
Frogn kommune har blitt anklaget for ikke å ta et skikkelig oppgjør med omsorgssvikten og overgrepene i barnevernet på 50- 60- og 70-tallet.
Ordfører Thore Vestby innrømmer overfor NRK at politikerne har gitt etter for press fra media, og noen av dem som søkrer oppreisning. Vedtaket ble gjort i kommunestyret mandag ettermiddag.
Må få unnskyldning
Prosjektleder Kai Stene i Prosjekt Oppreisning (PROPP) sier det er en god begynnelse. – Det er gledelig at ofrene i Frogn kommune kan få bedre økonomisk erstatning. Men like viktig er det at den enkelte får en personlig unnskyldning fra ordføreren. Det har med gjenreisningen av verdigheten å gjøre, sier Stene.
Stavanger-modellen
Stene er ikke fornøyd med at Frogn kommune har vedtatt oppreisning etter prinsippet om maksimumserstatning. – Da er prosessen for å få erstatning mye tyngre, hevder han.
Stene anbefaler kommunene å gi ofrene for barnevernet erstatning etter den såkalte «Stavanger-modellen». Modellen forutsetter blant annet den som søker erstatning får tilbud om psykologhjelp underveis i prosessen, tilbud om advokathjelp og hjelp til å skrive søknaden.
Gradert erstatning
Oppreisningsbeløpet er gradert fra 200 000 kroner dersom vedkommende ikke er i stand til å fortelle hva hun ble utsatt for, til 750 000 kroner ved seksuelle eller grove gjentatte fysiske overgrep. – Målet er at mennesker som har vært utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep og omsorgssvikt under offentlig omsorg skal vite seg trodd, hørt, sett og forstått, sier Stene.
Mange ordninger
2 423 personer har mottatt erstatning etter Stavanger-modellen. Nærmere 60 – 70 prosent av befolkningen bor i en kommune som har innført erstatningsordning etter Stavanger-modellen.
Siste nytt
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som har lovet å hedre sine døde venner med et liv i kamp.
Hanna Skotheim
Hun ble sosionom for å leite etter gullet i mennesker som sliter. Nå jakter Ina Libak kraften i et kriserammet Ap
Mye lest
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump