Uføre ber om å få delta
Nesten en av tre uføre ønsker å delta i arbeidslivet om de får gjøre det på egne premisser. De rapporterer om hindringer på veien til et mer meningsfylt liv.
Norge har over 300 000 uføre. Av dem forteller nesten 80 000 at de helst vil jobbe. Av ulike grunner får de ikke mulighet til det.
Stoppet av Nav
Anna Tostrup Worsley fikk beskjed fra Nav om at hun ikke kunne drive eget firma om hun ville beholde den økonomiske støtten. Det til tross for at det var et arbeid hun kunne mestre og som gav nødvendig fleksibilitet i hverdagen.
Sammen med Maria Gjerpe etterlyser hun en mer løsningsorientert debatt.
Begge to blogger om pasientrollen med midler fra Fritt Ord. Gjerpe er også kåret til Superheltinne i sosiale medier. På dagens konferanse Sykt aktiv i regi av Norsk Revmatikerforbund og Nordisk Raumaråd forteller de om sine erfaringer med pasientrollen.
Blir ikke trodd
Worlsey har leddgikt, og har i tillegg blitt utsatt for en alvorlig trafikkulykke hvor hun brakk ryggen.
-Mange langtidssyke opplever ikke å bli trodd, ikke engang i hjelpeapparatet, forteller hun.
Gjerpe stemmer i:
- Man kan bli satt ut og sint. Det er mange pasienter som er sinte på legepersonell.
Avmakt
Maria Gjerpe er selv utdannet lege, og arbeidet mange år i yrket før hun selv ble syk. Hun tror at legens rolle som helbreder blir utfordret i møte med pasienter med kroniske sykdommer. Det kan føre til avmakt, noe som i sin tur gir utfordringer i kommunikasjonen.
De to kvinnene tar til orde for at det må være lov til å være syk, uten å måtte bære på skam og skyldfølelse. Med et annet fokus kan man hente fram det friske i det syke og finne muligheter, mener de.
-Ingen blir bedre av å bli stigmatisert, avslutter Gjerpe.
Siste nytt
Statsråd Kjersti Toppe (t.v.) lover at rapporten fra Marit Skivenes og de andre ekspertene ikke skal havne i en skuff, men leses grundig.
Hanna Skotheim
Her får Toppe 118 forslag til bedre rettssikkerhet i barnevernet
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Mye lest
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump