JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uføre ber om å få delta

Nesten en av tre uføre ønsker å delta i arbeidslivet om de får gjøre det på egne premisser. De rapporterer om hindringer på veien til et mer meningsfylt liv.
31.10.2011
14:46
16.12.2013 17:29

Norge har over 300 000 uføre. Av dem forteller nesten 80 000 at de helst vil jobbe. Av ulike grunner får de ikke mulighet til det.

Stoppet av Nav

Anna Tostrup Worsley fikk beskjed fra Nav om at hun ikke kunne drive eget firma om hun ville beholde den økonomiske støtten. Det til tross for at det var et arbeid hun kunne mestre og som gav nødvendig fleksibilitet i hverdagen.

Sammen med Maria Gjerpe etterlyser hun en mer løsningsorientert debatt.

Begge to blogger om pasientrollen med midler fra Fritt Ord. Gjerpe er også kåret til Superheltinne i sosiale medier. På dagens konferanse Sykt aktiv i regi av Norsk Revmatikerforbund og Nordisk Raumaråd forteller de om sine erfaringer med pasientrollen.

Blir ikke trodd

Worlsey har leddgikt, og har i tillegg blitt utsatt for en alvorlig trafikkulykke hvor hun brakk ryggen.

-Mange langtidssyke opplever ikke å bli trodd, ikke engang i hjelpeapparatet, forteller hun.

Gjerpe stemmer i:

- Man kan bli satt ut og sint. Det er mange pasienter som er sinte på legepersonell.

Avmakt

Maria Gjerpe er selv utdannet lege, og arbeidet mange år i yrket før hun selv ble syk. Hun tror at legens rolle som helbreder blir utfordret i møte med pasienter med kroniske sykdommer. Det kan føre til avmakt, noe som i sin tur gir utfordringer i kommunikasjonen.

De to kvinnene tar til orde for at det må være lov til å være syk, uten å måtte bære på skam og skyldfølelse. Med et annet fokus kan man hente fram det friske i det syke og finne muligheter, mener de.

-Ingen blir bedre av å bli stigmatisert, avslutter Gjerpe.

31.10.2011
14:46
16.12.2013 17:29