Staten plasserer utviklingshemmede på sykehjem
eirik.dahl.viggen@lomedia.no
Utviklingshemmede havner igjen på regjeringens sykehjemspost, selv om de fleste verken er eldre eller har Alzheimer.
– Jeg tror nesten ingen er imot sykehjem. Men det er stor forskjell på å bo på sykehjem en periode på slutten av livet og å tilbringe hele sitt voksne liv der, sier NFU-leder Jens Petter Gitlesen.
Regjeringen gir i statsbudsjettet tilskudd til å bygge ytterligere 1500 omsorgsboliger og sykehjemsplasser neste år. Pengene er del av regjeringens Omsorgsplan 2015, som innen fire år omfatter 12 000 nye sykehjems- og omsorgsplasser.
Det omfatter også utviklingshemmede. Dermed havner de enda en gang på statsbudsjettets sykehjemspost. Selv om de fleste av dem verken er eldre eller lider av Alzheimers sykdom.
Bare i år fikk rundt 570 psykisk utviklingshemmede bolig under sykehjemssatsingen, ifølge Gitlesen.
– Regjeringens eldresatsing rammer folk i alle aldre.
Gjeninnfører totalinstitusjonen
NFU-lederen tror departementene har glemt instruksene de selv utformet for kommunene under ansvarsreformen for tjue år siden. Kommunaldepartementet påpekte allerede i 1990 at utviklingshemmede ikke måtte plasseres i institusjonsliknende boliger sammen med eldre pleietrengende.
Gitlesen frykter at veien går tilbake til de såkalte totalinstitusjonene, som omga utviklingshemmede fra vugge til grav på 1950-70-tallet.
Tvangsplassering
Som Fontene har skrevet om, bygger flere kommuner opp boligkomplekser som samler alle typer brukere med omsorgsbehov. Som vi har dokumentert, støtter Statens husbank disse byggeprosjektene med millionbeløp selv om byggingen strider med husbankens egne retningslinjer under ansvarsreformen.
– Dette er vanvittig. Boligene bygges for heldøgns omsorg. Når bygningene står klare, kan kommunene plassere hvem som helst der inne, sier Gitlesen.
Både helseminister Strøm-Erichsen, kommunalminister Navarsete og inkluderingsminister Lysbakken har markert sin motstand mot omsorgsgettoene. Likevel lager de ikke egne budsjettposter for å hindre at kommunene kan samle opp utviklingshemmede i institusjonsliknende omsorgskomplekser.
Usynliggjør boligmangelen
– Jeg tror regjeringen har et problem. Hvis de hadde trukket ut alle gruppene som ikke er eldre demente ut av sykehjemsbudsjettet, ville boligmangelen i kommunene blitt enda mer synlig, hevder Jens Petter Gitlesen.
NFU advarer mot at alt hjelpepersonell nå er i ferd med å knyttes til boligene og ikke til brukerne selv. Det betyr i praksis at utviklingshemmede og andre med varierende hjelpebehov får valget mellom å flytte på institusjon eller ikke få verken bolig eller hjelp.
Siste nytt
De ansatte ved Nav Årstad er fortsatt preget etter drapet på en kollega for snart to år siden, forteller både leder og tilltisvalgt. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet i Bergen: 25 ansatte har sluttet hittil i år
Hanna Skotheim
Steile fronter i kjønnsdebatten skremmer fagfolk: – Vi er redde for å krenke
Mye lest
John Kjetil Støle mener politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir.
Erling Slyngstad-Hægeland
John Kjetil har ofte vært frustrert på barnevernet. Nå blir han sosionom for å forstå dem bedre
Vi må forstå at det er skadelig å flytte barn så ofte som fem ganger, skriver Roar Lillebostad.
Colourbox/Privat