JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kristin frir til arbeiderbarna

Mellomdistansen til stortingsvalget er i gang. Mens Høyre befester ordførerkontorene, gjør Kristin Halvorsen sitt beste for å sikre ettermælet.
30.09.2011
15:54
16.12.2013 17:10

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

For å løfte barn ut av fattigdom, må de først på barnehage, deretter fullføre grunnskole og videregående, mener den avtroppende SV-lederen.

– Du finner nesten ingen unge med fullført videregående blant de som mottar sosialhjelp, soner i fengsel eller er arbeidsledige, oppsummerer Halvorsen.

I dag presenterte SVs tidligere finansminister og Aps nåværende, Sigbjørn Johnsen, Fordelingsmeldinga.

De viste fram tall som antyder at forskjellene mellom rik og fattig er noe mindre i Norge enn de fleste andre land i Europa. Skatteendringene i 2006, ikke minst skatt på kapitalinntekter, ser ut til å ha hatt sin effekt, ifølge Sigbjørn Johnsen. Å oppheve disse endringene, slik Høyre krever, ville gitt de 1 prosent rikeste en skattelette på til sammen 8 milliarder kroner, ifølge finansministeren.

Skatteendringene er dypt urettferdige for næringslivet ifølge Høyre, som vil fjerne skatten på kapitalinntekter.

Forbereder 2013

Kristin Halvorsen satte ned Fordelingsutvalget i 2008 mens hun ledet Finansdepartementet. Meningen ifølge Halvorsen var å finne de beste grepene for rettferdig fordeling. Ikke overraskende inkluderer fasit både barnehage for alle og bedre tilpasset yrkesutdanning. Ikke minst for det store flertallet som ikke er barn av akademikere.

– Et innspill i den lange valgkampen?

– Dette er et offensivt dokument for å utfordre høyresida. Det er mye som skiller oss og dem. Vi må argumentere for (den nordiske velferds-) modellen hele veien.

Importerer fattigdom

Tillegg i minstepensjonen og økte husbankytelser ser ut til å ha dratt mang eldre opp av lavinntektsgruppene. Men selv under SV har det blitt flere fattige blant barn og unge enslige.

– Hvis det ikke hadde kommet noen flyktninger og innvandrere, hadde ikke andelen økt, er Halvorsens forklaring.

– Barnefattigdommen synker ikke, hva er det du ikke har lykkes med som SVs leder inn i regjeringen?

– Den største utfordringen her og nå er at vi ikke har fått nasjonale standarder på kontantytelsene. SV er alene blant partiene på Stortinget om å gå inn for en nasjonal standard på sosialhjelp.

Samtidig kutter SV i kontantstøtten.

– Kontantstøtte er betaling for å holde barn unna barnehagen, mener Halvorsen.

30.09.2011
15:54
16.12.2013 17:10