JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Løft roperten!

– FO-ere ser velferdsstaten bedre enn de fleste. Bruk stemmene deres til å skrike opp om svikt, sa nestleder Mimmi Kvisvik da hun i ettermiddag dukket opp av verktøykassen til kampanjen Uredde stemmer.
24.11.2010
18:59
14.12.2013 12:47

solfrid.rod@lomedia.no

Til låtene ”You´re the voice, try to understand it” og ”Stemme til de stemmeløse” sparket FO i gang Uredde stemmer. Hensikten er å synliggjøre svikt i velferdsstaten. Visjonen er en sterkere velferdsstat.

Bedre verktøy

Ikke noe radikalt nytt, påpekte Kvisvik, men bedre verktøy for å være uredde stemmer på arbeidsplassen, i lokalsamfunnet og på sentralt nivå.

Tilgjengelig statistikk, fakta, uttalelser, nyttige nettsteder, kronikker og materiell er blant verktøyene som skal dukke opp av kassen.

Piloter underveis

Rogaland, Østfold og Vest-Agder har vært pilotfylker, med fokus på henholdsvis New public management, Nav og vold i nære relasjoner.

De delte sine erfaringer med kongressen, og oppfordret alle avdelinger til å sette i gang.

I Østfold er de uredde stemmene noe hindret av sykefravær, permisjoner og korte tidsfrister.

– Husk å forankre godt i klubben. Det er viktig å ha flere å spille på, slik at ting ikke stopper opp hvis noen blir syke eller reiser på ferie, lød rådet fra Espen Søyland.

Han sa at viljen er stor til å stå på videre for et bedre arbeidsmiljø og mer rom for å utøve sosialfaglig arbeid i Nav.

Rom til å prioritere

En av fordelene med Uredde stemmer er at det gir rom for å prioritere en sak over andre, sa Gry Solstad fra FO Vest-Agder. I hennes avdeling har de valgt å konsentrere seg om vold i nære relasjoner.

Målet er å bidra til mer kompetanse og bedre tjenester for ofre for denne typen vold. For å fange oppmerksomhet fra folk flest stiller de ut et antall barne- og kvinnesko tilsvarende antall kvinner og barn som har oppsøkt krisesentre siste året.

Klinisk og politisk

Uredde stemmer gjenspeiles i FOs nye grafiske profil, som består av mennesker med ropert.

– Dette er den politiske sosialarbeiderstemmen. I tillegg har vi den kliniske, forklarte Kvisvik. Og presenterte kongressen for Arnhild Søbstad. En representant for den mer lavmælte sosialarbeiderstemmen.

Søpstad, som tidligere i år ble kåret til Årets sosialarbeider, fortalte om sitt mangeårige arbeid med kvinner som mister sine barn, enten taper skyldes abort, dødfødsel eller omsorgsovertakelse.

– Hvis ansatte i tjenestene, som jobber tett på brukerne, formidler sine erfaringer og viser hvordan yrkesutøvelse og rutiner kan oppleves krenkende og uverdig, er det mulig å få til endring, mener Søbstad.

24.11.2010
18:59
14.12.2013 12:47