JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En viktig debatt

Debatten om å slå sammen utdanningene kommer opp med jevne mellomrom, og det er en viktig debatt. Det mener FO-leder Randi Reese.
03.07.2010
13:11
14.12.2013 12:46

solfrid.rod@lomedia.no

FO er grunnlagt på tre profesjoner og en fjerde utdanning. Forbundets utdanningspolitikk tar utgangspunkt i at det er behov for alle fire i sosialarbeidernes arbeidsfelt.

– Personlig mener jeg at de fire har mange fellestrekk, men også særegne trekk, som sammen bidrar godt inn i tjenestene vi jobber i. Hvor generelle eller spesialiserte vi skal være, er en viktig diskusjon, sier Reese.

Ikke problematisk

Som Fontene skrev tidligere i uka, er det sosialfagkollegiet ved høgskolen i Bodø som foreslår å slå sammen sosionom- og barnevernpedagogutdanningen. Studielederne på andre høgskoler har ulike syn på forslaget.

Randi Reese understreker at forberedelse av saker til FO-kongressen har tatt all hennes tid denne uka, og at hun ikke har hatt tid til å konsentrere eller uttale seg om forslaget om sammenslåing tidligere.

– Jeg synes ikke det er problematisk å være med på denne diskusjonen. Dette er en diskusjon som kommer opp med jevne mellomrom, og den er viktig. FO vil legge til rette for og bidra inn i diskusjoner om alle utdanningspolitiske spørsmål, enten de handler om lengde, utvikling av masterprogrammer eller grad av spesialisering, sier Reese.

Politisk signal

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland skrev nylig i et innlegg i Klassekampen at det er behov for en nasjonal kunnskapspolitikk for sosialarbeiderutdanningene. Det er et viktig politisk signal å merke seg, mener Reese.

– Jeg leser ikke det som et forslag om å slå utdanningene sammen, men som at det er naturlig å se våre fire utdanninger i sammenheng. Det mener jeg det er viktig at vi gjør.

Må stå samlet

Sosialfagskollegiet ved Høgskolen i Bodø mener at sosialfagets svekkede posisjon er et argument for sammenslåing. Når sosialarbeideren er under press i Nav, barnevern og rusomsorg, er det ikke hensiktsmessig å opprettholde skillet mellom sosionom- og barnevernpedagogutdanningen, skriver de.

– Det er mer et spørsmål om hvordan vi ter oss. Posisjonen vår avhenger at vi står samlet med felles politikk, sier Reese.

Hun mener FO gjør en god jobb med å kjempe for de sosialfaglige perspektivene, og at det viktigste uansett er at sosialarbeidere framstår samlet.

– Vi legger bredsida til og sier at vi ikke godtar underkommunikasjonen av sosialfaget i Nav, og jeg mener vi blir lyttet til, sier Reese. Og viser til at FO stadig er i vekst.

03.07.2010
13:11
14.12.2013 12:46