Håp om endring
Ingeborg Marie Helgeland:
Ungdom i alvorlig trøbbel. Veier til forandring
Universitetsforlaget 2009
mia.paulsen@lomedia.no
Noen ungdommer begynner å skulke skolen, ruse seg og gjøre kriminelle handlinger. De er raskt på vei inn i en situasjon som kan besegle deres skjebne for mange år framover. Hva kan gjøres for å stoppe dem?
Forfatteren finner data fra sin doktoravhandling hvor hun undersøker denne gruppa. Hun sier at det faktisk finnes løsninger som kan hjelpe ungdommene inn i et bedre spor. Det handler om å komme bort fra gjengen, å få en god omsorgssituasjon og samvær med voksne, komme seg gjennom skolen, finne nye venner. Konkret hva som hjelper for den enkelte ungdom og hvordan de voksne kommer i posisjon til å hjelpe varierer fra person til person. Men forsterkede fosterhjem og behandlingskollektiver er i følge forfatteren de tiltakene som har gitt best grunnlag for endring. Det er her de ungdommene som har det vanskeligst blir plassert. Undersøkelsen til Helgeland viser at disse ungdommene klarer seg bedre i voksenlivet enn ungdom som fikk andre tiltak.
Endring er mulig. Men det er krevende, og det tar tid.
Siste nytt
Sosialarbeider Helen Matiyos Melese leder en lokal gruppe kvinner i byen Hagere Selam en times kjøretur fra regionhovedstaden Mekele i Tigray, Etiopia.
Øystein Helmikstøl
Sosialarbeider Helen (28) kommer rett fra jobb: – Fem nye døde
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox