JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anmeldte trusler – og vant

En barnevernklient er nylig idømt 60 dagers ubetinget fengsel og saksomkostninger for trusler mot barnevernleder Marit Irene Nilsen.
04.12.2009
10:57
14.12.2013 12:44

mia.paulsen@lomedia.no

Den harde dommen i Haugaland tingrett sender signaler om at barnevernansatte ikke står uten rettsvern når klienter retter all sin frustrasjon mot dem. I dommen står det blant annet at jobben i barneverntjenesten er en utsatt stilling og trenger et spesielt vern. – Det var fantastisk å bli tatt på alvor etter 1 ½ års slit, sier Marit Irene Nilsen, som er barnevernleder i Sauda. Men samtidig frykter hun at den domfelte nå har lagt henne for hat for all framtid, og vet ikke om hun kan fortsette å arbeide i Sauda.

Tok over saken

Den erfarne barnevernlederen overtok en barnevernsak etter at både saksbehandleren og en psykolog hadde blitt utsatt for trusler rettet mot dem selv og deres barn. De fikk beskjed om at barna skulle bli utsatt for traumatiske opplevelser. Også dette er vedkommende dømt for. Nilsen vitnet i fylkesnemnda flere ganger på vegne av barnevernet, som nå har barna under omsorg.

Voldsalarm

Ifølge Nilsen har den domfelte ofte ringt henne seint på kvelden og gitt henne beskjed om å holde seg unna barna. Eller telefonen ringte, og Nilsen hørte skritt som gikk. – Jeg ble redd for at vedkommende var utenfor huset mitt, og fryktet hva som kunne skje, sier Nilsen, som fortsatt bærer voldsalarm på grunn av truslene.

Fysiske symptomer

I retten beskrev hun hvordan det er å bli vekket av telefonen gjentatte ganger om natta. Hun fikk hjertebank og høyt blodtrykk. Klienten er ifølge Nilsen svært pågående, intelligent og uforutsigbar. Nilsen er blitt redd for å være alene hjemme, og frykter hvordan det skal gå når hun en periode framover skal bo alene.

Må sette grenser

Nilsen arbeider nå i femti prosent stilling i barne- og familieteamet i Sauda. Hun er utdannet klinisk barnevernpedagog og familieterapeut, og håper etter hvert å kunne jobbe full tid i familievernet. Nilsen sier at det er viktig for barnevernansatte å sette grenser for hva de skal tåle. – Vi må ikke finne oss i å få ødelagt fritida og livet vårt, sier hun.

04.12.2009
10:57
14.12.2013 12:44