JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

200 mill utbytte fra kommunale boliger

Oslo-budsjettet får kritikk for dårlig sosial profil. – Dette er en historisk satsing på kommunale boliger, svarer byråd Hallstein Bjercke (V).
26.09.2013
15:11
16.12.2013 23:58

solfrid.rod@lomedia.no

I følge budsjettet, som ble lagt fram onsdag, skal Oslo kommune fortsette den omstridte praksisen med å hente ut utbytte fra kommunale boliger. For 2014 budsjetteres det med et utbytte på 200 millioner.

Forslummes

Det får Cathrine Skårn i beboeraksjonen Nok er nok til å se rødt.

– Nok en gang forsyner de seg grovt. Boligbygg vil aldri klare å ta igjen vedlikeholdsetterslepet med denne boligpolitikken, sier Skårn.

Når bygårdene forfaller, slutter beboerne å bry seg, og de kommunale gårdene forslummes ytterligere, hevder hun.

Les også: Fattige sponser byrådet med 380 millioner

– Dobbel skatt

Oslo kommune har om lag 10 000 kommunale boliger. Vedikeholdsetterslepet er på 1,4 milliarder kroner. Samtidig tar kommunen hvert år ut ca. 40 prosent av leieinntektene i form av utbytte.

Skårn mener det er totalt urimelig at husleien hun og andre betaler ikke går til utbedring av de falleferdige bygårdene, men isteden finansierer barnehager og andre kommunale oppgaver.

– Vi betaler jo også skatt av den lille inntekten vi har. Så dette er en slags dobbel skatt for oss som er fattige, mener Skårn.

– Historisk løft

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), mener derimot at årets budsjett er et historisk løft for byens vanskeligstilte. Fram til 2017 skal kommunene bruke 2,44 milliarder kroner på 600 nye kommunale leiligheter, forsikrer han.

– I dette bildet blir de 200 millionene i utbytte lite, mener byråden.

Det skal bygges såkalte modulbygg på ledige kommunale tomter. Modulbygg er hus som enkelt kan settes opp og flyttes, av den typen kommunen har bygd en del av som midlertidige barnehager.

Samtidig vil kommunene selge en del gammel boligmasse, for å kvitte seg med vedlikeholdsproblemer og for å spre kommunale leiligheter.

Sprer boligene mer

Byrådet ønsker å røske opp i dagens konsentrasjoner av kommunale leiligheter.

Bjercke legger særlig vekt på at personer med rus- og psykiatriproblemer skal flyttes ut av de bygårdene de bor i dag.

– De skaper en del problemer der de bor i dag. Fire av dem ut er bedre bomiljø for 200 andre, sier Bjercke.

Personer med utviklingshemming er en annen målgruppe for de nye modulbyggene, som skal bestå av fire-seks enheter hver.

Bjercke presiserer at utviklingshemmede og personer med dobbeltdiagnoser ikke skal bo sammen.

Flere saker – mindre penger

Bydelene i Oslo får 170 millioner mindre å rutte med neste år. SV, Rødt og Arbeiderpartiet kritiser i dagens Dagsavisen budsjettet for å ha elendig sosial profil. Særlig etterlyser de tiltak mot fattigdom.

Leder i FO Oslo, Tore Kristiansen, hadde ikke rukket å studere detaljene i budsjettet da Fontene snakket med han tidligere i dag. Men han mener kuttene i overføringene til bydelene rimer dårlig med befolkningsveksten og de signalene han får fra medlemmer om at klientantallet øker, både i sosialtjenesten og i barnevernet.

– Det er vel skole og kollektivtrafikk som er årets budsjettvinnere. Det trengs, men jeg håper ikke det går utover de tjenestene vi jobber i, sier Kristiansen.

26.09.2013
15:11
16.12.2013 23:58