JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrer voksenvernet

Tora Aasland vil finne ut om utsatte barn bor for lenge hjemme. Fagfolk utfordrer det biologiske prinsipp i barnevernet.
18.02.2011
15:52
16.12.2013 15:23

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Det biologiske prinsipp i barnevernet utfordres. Regjeringen har nedsatt et utvalg av 12 fagfolk som skal undersøke hvor mye barnevernet lar seg styre av prinsippet om at barn har det best hos sine biologiske foreldre. Utvalget skal undersøke om det tas for mye hensyn til foreldres rettssikkerhet på bekostning av barnas, ifølge statsråd Tora Aasland (SV).

– Barnets beste er vanskelig. Spesielt i tilfeller der foreldrene ser på sine barn som en forlengelse av seg selv, uten at de nødvendigvis er skikket til å ta seg av barna, sier Aasland.

FO-ere med

– Det er veldig bra at regjeringen løfter opp dette temaet nå, kommenterte AU-medlem i FO, Mimmi Kvisvik, som var til stede for å høre Aasland presentere utvalget.

Psykolog Magne Raundalen ved Senter for krisepsykologi leder utvalget. Med seg har han førsteamanuensis på barnevernpedagogutdanningen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Inge Kvaran, barnevernleder i bydel Sagene Iben van der Berg, og barnevernleder i Kirkenes, Erna Bakken. Om et år skal de levere konklusjonene sine i form av en offentlig utredning.

Fortsetter institusjonsnedbyggingen

På forhånd kunne det se ut som om regjeringen revurderer hele det biologiske prinsippet. Det avviser Aasland.

– Vi har ikke som mål hverken å svekke det biologiske prinsippet eller øke antallet omsorgsovertakelser. Det er fortsatt et klart mål for regjeringen at institusjonsbarnevernet skal bygges ned. Barn har det best med en familie rundt seg.

De seneste regjeringene har ført en politikk som holder flere barnevernsbarn hjemme hos foreldrene gjennom hjelpetiltak i hjemmet. I samme periode har statens barnevern-etat, Bufetat, fått beskjed om å plassere færre og færre barn på institusjon.

– Vi vet at mange barnevernsarbeidere der ute er usikre på hvilke vedtak de skal fatte. Denne utredningen er ment å være til nytte for dem.

– Mange FO-medlemmer i barnevernet fatter en rekke vedtak om omsorgsovertakelse, men får avslag i fylkesnemnda. Kommer dere til å gjøre noe med det?

– Det utvalget kommer fram til vil være viktig for fylkesnemndene. Men utvalget må vurdere selv om de skal ta for seg nemndene, sier Aasland.

18.02.2011
15:52
16.12.2013 15:23