JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utvisningen gir dårlig rykte

– Utsendelsen av Maria Amelie vil gjøre at Norge får et enda dårligere rykte blant asylsøkere, sier Gudmund Rype, leder for avdeling for integrering av enslige mindreårige flyktninger i Drammen kommune.
24.01.2011
13:29
16.12.2013 15:10

vibeke.liane@lomedia.no

Han mener at det er riktig å sende henne ut slik reglene er i dag.

–Maria Amelie har gitt de papirøse et ansikt. Men det hadde vært feil og latt henne bli bare fordi hennes sak har blitt kjent. Da ville asylpolitikken ha druknet i populisme, framholder Rype.

Rask regelendring

Rype mener reglene må endres.

– Papirløse som har greid seg godt i landet gjennom flere år, og som har integrert seg må få innvilget opphold, mener han.

Rype mener regjeringen må jobbe raskt, slik at Maria Amelie kommer tilbake, og kan begynne i jobben. Han forteller at Spania, Portugal og Frankrike har gitt menger av papirløse opphold for å få kontroll over situasjonen.

– For en del år siden ga Spania asyl til 80 000 papirløse. Det er bedre at de lever trygt over jorda, enn som papirløse, mener Rype.

Nedgang i søknader

Sist fredag fortalte Utlendingsdirektoratet at tallet på personer søm søker beskyttelse i Norge hadde gått ned med 42 prosent i 2010 fra året før. Antallet mennesker som søkte beskyttelse i Norge var i 2010 på 10 064, mens i 2009 var det 17 226 asylsøkere.

UDIs direktør Ida Børresen mener dette trorlig har med regjeringens innstrammingstiltak.

Gudmund Rype forteller at Norge har fått et dårligere rykte blant enslige mindreårige flyktninger de siste årene.

– Ungdommen snakker om Sverige som et bedre land å reise til. Det ryktes at Norge er raske til å sende folk ut, forteller han.

Færre afghanere

Ifølge UDI er det en nedgang av asylsøkere fra Afghanistan. Rype bekrefter denne tendensen.

– Etter vår erfaring er det færre enslige mindreårige asylsøkere fra Afghanistan som er fra overklassen som kommer hit. Nå er det barn og unge med færre midler som kommer, hevder Rype.

UDI forteller at antallet asylsøkere varier fra år til år, og at årsakene er varierte. Tallet på enslige mindreårige asylsøkere også har gått ned.

– Konfliktbildet i verden og behovet for beskyttelse er i stadig endring. Antallet asylsøkere som kommer til Norge vil derfor gå opp og ned, sier UDIs direktør Ida Børresen i en pressemelding.

24.01.2011
13:29
16.12.2013 15:10