Pengene vippses inn til Rødt-leder Bjørnar Moxnes, her i årets 1. mai-tog.

Pengene vippses inn til Rødt-leder Bjørnar Moxnes, her i årets 1. mai-tog.

Jan-Erik Østlie

Vipps-aksjon har gitt Rødt mer enn 200.000 kroner

LOs nei til å gi Rødt partistøtte provoserte grasrota. FOs Kenneth Larsen startet en vipps-aksjon som så langt har gitt partiet 219.438 kroner.
15.05.2017
12:13
15.05.2017 14:05

solfrid.rod@lomedia.no

yngvil.mortensen@lomedia.no

– Siden onsdag kveld har jeg blitt kontakta av mange tillitsvalgte som mener at LO har bruk for Rødt på Stortinget, og derfor ville gi oss litt penger. Men at vi skulle samle inn over 200.000 kroner på tre dager, det hadde jeg ikke trodd i min villeste fantasi, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.

Basert på tilbakemeldinger fra LO-folk mener han at givergleden henger sammen med flere saker.

– Vedtakene om å følge den gamle arbeidsmiljøloven i over 50 kommuner, full stans for kommersielle barnehager i Oslo, at vi tok renholdet tilbake i kommunens regi i Tromsø, og jobben vi gjorde for at Oslo-byrådet skulle hive ut søppelselskapet Veireno og ta over renovasjonen. Det virker som mange i fagbevegelsen ønsker mer av sånt på Stortinget, sier Moxnes.

Facebook-kampanje

LO-kongressen i 2013 ga Rødt 200.000 kroner i valgkampstøtte. I år ble det ingenting. Med 164 mot 143 stemmer vedtok LO-kongressen å ikke bevilge penger til partiet.

Det opprørte Kenneth Larsen, mangeårig tillitsvalgt i FO og observatør på LO-kongressen. På toget hjem til Bergen onsdag i forrige uke startet han en facebook-kampanje.

«Rødt fikk ikke støtte fra LO i dag. Med knapt flertall ble forslag om 500.000 nedstemt. Men 143 støttet! Om alle dere gir 200 hver, og jeg og 356 gir det samme, viser vi større forståelse av demokrati enn flertall på Kongressen! Vi lager en kampanje! Er du med? Vipps til 10303», skrev Larsen.

LO må støtte de partiene som taler fagbevegelsens sak, mener Kenneth Larsen, her som streikeappellant.

LO må støtte de partiene som taler fagbevegelsens sak, mener Kenneth Larsen, her som streikeappellant.

Tor Erik H. Mathiesen

– En del av arbeiderbevegelsen

– Rødt må sees som en del av arbeiderbevegelsen. Ut fra vedtaket på forrige kongress hadde jeg håpet det skulle ordne seg denne gangen også. Og det var jo tett. Når det ikke gikk, tenkte jeg: da får vi ordne det selv, sa Larsen dagen etterpå.

At LO og Rødt er uenige på enkelte punkter, spiller ingen rolle, mener han.

– I så fall er det veldig rart å bevilge penger til Senterpartiet, sier FO-eren.

Mandag formiddag opplyser Rødt at mer enn 200.000 kroner er vippset inn gjennom aksjonen etter LO-kongressen.

• Les også: LO krever forbud mot profitt på velferdstjenster

– Lite raust

LO-sekretariatet hadde innstilt på å gi ti millioner kroner til Arbeiderpartet, to millioner til SV og én million til Senterpartiet.

Ingunn Strand Johansen FO var en av flere kongressdelegater som tok til orde for at kongressen også skulle bevilge penger til Rødt.

– Rødt har utmerket seg både ved å støtte fagbevegelsens krav og være med på aksjoner. De har vært pådriver i Veireno-saken og vært tydelig på at man ikke skal anbudsutsette velferdstjenester. Rødt har inngått mange lokale avtaler med fagbevegelsen for å jobbe sammen fram mot valget. Når LO ikke ønsker å bevilge penger til Rødt, i all hovedsak kanskje fordi man er kritisk til deler av Aps politikk og EØS, så oppleves det lite raust, sa Strand Johansen da Fontene skrev omtalte aksjonen torsdag.

– Rødt har utmerket seg både ved å støtte fagbevegelsens krav og være med på aksjoner, sier Ingunn Strand Johansen.

– Rødt har utmerket seg både ved å støtte fagbevegelsens krav og være med på aksjoner, sier Ingunn Strand Johansen.

Ole Palmstrøm

Heller Rødt enn Sp

Hun har selv vippset, og delt oppfordringen fra Kenneth Larsen.

– Når det ikke kommer penger fra LO, vipps, så kommer pengene fra grasrota. Oppfordringen er mye delt. Kongressvedtaket har provosert folks rettferdighetssans. Fagbevegelsen bør støtte alle som støtter dem. Når LO stiller sine spørsmål så har faktisk Rødt mer sammenfallende interesser med fagbevegelsen enn Senterpartiet, mener Strand Johansen.

FO vant fram på vegne av enslige asylsøkerbarn

Den nye LO-ledelsen prioriterer fire viktige saker

15.05.2017
12:13
15.05.2017 14:05