JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Da Helse Bergen la ut stillingsannonser for å få tak i ekstra helsepersonell i disse koronatider, ble ikke vernepleiere inkludert på lista. Nå har de endret stillingsannonsene.

Da Helse Bergen la ut stillingsannonser for å få tak i ekstra helsepersonell i disse koronatider, ble ikke vernepleiere inkludert på lista. Nå har de endret stillingsannonsene.

Leif Martin Kirknes

Vernepleiere sto ikke på lista da Helse Bergen søkte om ekstra helsepersonell. Nå beklager de

Flere vernepleiere reagerer på at de ikke er ønsket som ekstra helsepersonell.
18.03.2020
12:10
18.03.2020 13:25

hanna.skotheim@lomedia.no

– Jeg er frustrert og tidvis provosert på vegne av faget mitt, sier vernepleier Trine J. Aastvedt.

Hun sikter til Helse Bergen som mandag la ut stillingsannonser hvor de søkte etter ekstra personell for å bekjempe utbrudd av koronaviruset. I stillingsannonsene sto det at de trengte blant annet leger, sykepleiere, spesialsykepleiere, helsefagarbeidere og helsesekretærer. Vernepleiere sto ikke på listen.

– De utelukker en hel gruppe personell med helsefaglig kompetanse som også har autorisasjon fra staten. Vernepleiere har bred utdanning og kan jobbe innenfor mange fagområder. Vi har samme medisinfaglige kompetanse som sykepleierne og samme ansvar for legemiddelhåndtering. Ved å ikke inkludere oss, kan de på et tidspunkt risikere å stå uten en fullferdig bemanning, sier Aastvedt til Fontene.

Trine Aastvedt var en av vernepleierne som reagerte da hennes yrkesgruppe ikke var inkludert i stillingsannonsene fra Helse Bergen.

Trine Aastvedt var en av vernepleierne som reagerte da hennes yrkesgruppe ikke var inkludert i stillingsannonsene fra Helse Bergen.

Privat

Hun jobber til vanlig på sprøyterommet ved et MO-senter i Bergen, et senter innenfor rusomsorgen, men dette tilbudet er nå delvis stengt på grunn av koronaviruset. Aastvedt er dermed én av mange som i disse dager har kapasitet til å hjelpe til på andre områder fordi det er unntakstilstand der man jobber til vanlig.

Meld deg på nyhetsbrev fra Fontene

Flere reagerer

Aastvedt er ikke alene om å reagere på stillingsannonsene. På en Facebook-gruppe har flere vernepleiere uttrykt sin misnøye over at de ikke inkluderes når ekstra helsepersonell etterlyses. Noen av dem har tatt affære og sagt fra til ansatte med ansvar for bemanning i Helse Bergen.

Først fikk de som svar at sykehuset foreløpig konsentrere seg om de yrkesgruppene som er nevnt i annonsen, men at de vil føye til andre yrkesgrupper etter hvert som det trengs. Tirsdag kveld fikk de et nytt svar fra en ansatt ved bemanningssenteret ved Haukeland universitetssjukehus:

«Hei og takk for din tilbakemelding. Vi beklager at ikke alle stillingsgrupper var med i vår utlysing da den ble publisert 16. mars. Vernepleiere er som du påpeker en viktig ressursgruppe. Dette er nå korrigert i utlysingen/kampanjen. Igjen så beklager vi at denne gruppen var utelatt».

Fontene har prøvd å få en kommentar fra bemanningssenteret, men har foreløpig ikke lykkes.

Stor frustrasjon blant vernepleierstudenter som vil jobbe for fullt i koronakrisen – nå snur OsloMet

– Vi trenger folk med fagkompetanse

Selv om Helse Bergen nå har inkludert vernepleiere i sine stillingsannonser, har Fontene fått høre fra flere at dette ikke er tilfelle ved andre sykehus. I Molde kommune forsøker de å få tak i hesepersonell på en litt annen måte. De har bedt alle som har helsefaglig kompetanse om å registrere seg.

– Vi trenger folk med formell fagkompetanse som blant annet vernepleiere, sykepleiere og helsefagarbeidere. Hvis vi når toppen av et smitteutbrudd, trenger vi også helsepersonell som ikke har formell utdanning, men som har erfaring og kompetanse, sier kommunalsjefen for helse og omsorg i Molde kommune, Tanja Thalén til Fontene.

Torsdag i forrige uke la kommunen ut forespørselen om å registrere seg på sine hjemmesider. På den måten vil de få en oversikt over hvilken kompetanse som finnes i kommunen. Mandag hadde allerede 400 registrert seg.

– Vi er overveldet over responsen, sier Thalén.

Ikke en profesjonskamp

Etter reaksjonene på stillingsannonsene har noen advart mot å starte en profesjonskamp i disse krisetider. Vernepleier Trine J.I Aastvedt mener ikke dette har noe med profesjonskamp å gjøre.

– Vi må utfylle hverandre. Vi har ulik spisskompetanse, og overlapping av helsefaglig kompetanse er viktig å bruke i krisetid. Jeg mener sykehusene kan ha nytte av den kompetansen vi vernepleiere sitter på akkurat nå, sier Aastvedt.

FO: – Rett kompetanse på rett sted

Marit Selfors Isaksen, som leder FOs vernepleiere, har sett annonsene, men mener dette ikke er tiden for å være fornærmet.

– Nå må vi være opptatt av å ha rett kompetanse på rett sted. Kompetansen til vernepleiere er ikke først og fremst brukt i somatikken, men innen rus, psykisk helse og habiliteringstjenesten, sier Isaksen.

Marit Selfors Isaksen, leder for vernepleiere i FO.

Marit Selfors Isaksen, leder for vernepleiere i FO.

Hanna Skotheim

Hun mener sykehusene i disse dager primært søker helsepersonell til somatiske avdelinger.

– Jeg forstår at helseforetak først og fremst søker spesialister innen somatikk. Det er der det nå er en stor krise.

Det betyr derimot ikke at vernepleiere er overflødige, understreker Isaksen.

– Når rusomsorgen og psykisk helse blir renset for sykepleiere fordi de må inn i somatikken, må vernepleierne tette hullene. Også i kommunale tjenester for personer med utviklingshemming trengs det vernepleiere. Der vet vi det er utfordrende når dagsentrene og skoletilbud stenges, daglige rutiner endres og nye smittevernprosedyrer skal innføres.

– Våre profesjoner må tas i bruk der det er krise og der de har kompetanse, legger Isaksen til.

18.03.2020
12:10
18.03.2020 13:25