NFU-leder Jens Petter Gitlesen reagerer sterkt på hendelsen, og mener den beviser den systematiske diskrimineringen av utviklingshemmede.

NFU-leder Jens Petter Gitlesen reagerer sterkt på hendelsen, og mener den beviser den systematiske diskrimineringen av utviklingshemmede.

Eirik Dahl Viggen

Utviklingshemmede bortvist fra videregående skole

En videregående skole i Telemark har bortvist to psykisk utviklingshemmede elever. Ulovlig, sier fylkesmannen.
11.01.2017
10:37
11.01.2017 10:37

hans.henrik@lomedia.no

NRK Telemark melder onsdag at to elever ved en videregående skole i Telemark har blitt bortvist fordi de har vært for utagerende for skolen. De to psykisk utviklingshemmede elevene skal nå ha fått komme tilbake på skolen, fordi Fylkesmannen i Telemark omgjorde vedtaket.

Les også: – Debatten beviser diskriminering

– Vi møter de samme lovbruddene over hele landet, sier generalsekretæren i Norsk forbund for utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen til NRK Telemark.

Fylkesmannen har fått klager fra de foresatte til elever ved den videregående skolen. Ifølge klagene har skolen prøvd å lage et eget opplegg til elevene, men på grunn av det som blir beskrevet som utagerende atferd ga skolen opp, og bortviste elevene. Dermed fratok skolen deres rett til videregående opplæring, slik loven garanterer dem.

Les også: Fortsatt stor forskjell i behandling av barn

Fylkesmannen har nå opphevet vedtaket.

– Det virker som om elevene har blitt en kasteball mellom elevenes hjemkommuner og fylkeskommunen om hvem som skal betale. Og de er heller ikke enige om hva som er helsehjelp og hva som er opplæring. Det er meget uheldig, sier Solrun Fleischer, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Telemark til NRK.

11.01.2017
10:37
11.01.2017 10:37