Det var stor stemning i forhandlingsdelegasjonen til Kommuneansattes hovedsammenslutning etter at Oslo kommune gikk med på å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonsordningen.
Fagforbundet Oslo
Unngikk streik i Oslo – ansatte fikk gjennomslag for viktig pensjonskrav
Etter to og en halv time på overtid ble partene i oslomeklingen enige. Alle ansatte får et generelt tillegg på 4400 kroner og de ansatte vant fram med kravet om forhandlingsrett på pensjon.
per.flakstad@fagbladet.no
simen@lomedia.no
Etter tre dager med mekling gikk Oslo kommune med på å ta pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen.
‒ Vi har fått gjennomslag for våre viktigste krav i meklingen. Vi er spesielt fornøyd med at pensjonsvedtektene endelig er tilbake i overenskomsten, etter 26 års kamp. Det er en trygghet med tanke på alle ansattes fremtidige pensjon, sier fylkesleder i FO Oslo, Hanne Groseth, i en pressemelding.
Hanne Groseth, leder av Fellesorganisasjonen (FO) i Oslo.
Ole Palmstrøm
Eneste kommune uten streikerett på pensjon
Det betyr at de ansatte har fått forhandlingsrett og streikerett på pensjonsordningen.
Til nå har Oslo vært den eneste kommunen i Norge hvor de ansatte ikke har hatt forhandlingsrett på pensjon.
Dette har vært et krav i mange år fra Fellesorganisasjonen (FO) og de andre LO-forbundene som organiserer ansatte i hovedstaden.
– Det betyr at pensjon ikke er en del av tariffavtalen og at Oslo kommune kan endre på pensjonsvedtektene uten å forhandle med partene og komme til en enighet, forklarte leder i Fellesorganisasjonen (FO) Oslo, Hanne Groseth, i forrige uke.
Nå fikk de endelig gjennomslag for kravet.
4.400 kroner i lønnsøkning
De ansatte får et generelt tillegg på 0,9 prosent, minimum 4400 kroner til alle.
‒ Årets lønnsoppgjør har vært ekstra krevende på grunn av koronapandemien. Ramma fra frontfaget, som legger føringer for alle lønnsoppgjør i Norge, var rekordlav. Vi hadde dermed lite å forhandle om når det gjelder lønn. Vårt krav var likevel økt kjøpekraft, sier Groseth.
Fellesorganisasjonen og de andre LO-forbundene i Kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH) fikk dermed gjennomslag for kravet om at hele lønnspotten skulle fordeles på lønnstabellen gjennom sentrale forhandlinger, og at det dermed ikke blir gjennomført lokale forhandlinger eller sentrale justeringer.
Tilleggene er gitt med virkning fra 1. mai.
Den totale rammen for oppgjøret er i tråd med resultatet for den konkurranseutsatte industrien, det såkalte frontfaget, på 1,7 prosent.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim