JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hanna Skotheim

Studentleder om annerledes studiestart: – I våre utdanninger er det viktig å møtes og ha ferdighetstrening på skolen

Iris Jansdottir Nordberg (25) har fått tilbakemeldinger om at studenter synes det er ensomt med digital undervisning.
06.08.2020
15:20
07.08.2020 11:03

simen@lomedia.no

Hun representerer studenter i barnevern, sosialt arbeid, vernepleie og velferdsvitenskap som er medlemmer av Fellesorganisasjonen (FO). Iris Jansdottir Nordberg ble valgt til ny leder av FO-studentene tre måneder før hverdagen til alle ble snudd på hodet i mars. For studentenes del ble klasserommet byttet ut med digital undervisning på hybelen, noen mistet praksisplassen sin, mens andre måtte ha muntlig eksamen på Skype. Mange studenter mistet også stårt tiltrengte kroner på kontoen da de mistet ekstrajobben.

– Det ble ikke det halvåret vi så for oss på forhånd, og vår jobb har vært å sikre studentenes rettigheter. Med koronasituasjonen måtte vi legge mye av det vi skulle jobbe med denne våren på hylla. Vi har tatt opp kampen for dagpenger, praksisplasser som forsvant og krisepakker for studenter, sier Nordberg.

Slik blir høsten ved seks studiesteder: – Vi har laget et opplegg som vi mener er faglig forsvarlig

Hva er det viktigste FO-studentene har gjort etter koronautbruddet?

– Jeg tenker at det var kampen vi tok sammen med FO om krisepakka for studentene. Først fikk studenter som ble permittert fra jobben et ekstra lån, men så fikk vi kjempet fram at deler av lånet blir gjort om til stipend.

Har studentene fått et forsvarlig tilbud denne våren?

– Det varierer veldig fra studiested til studiested. Noen har lagt til rette for alternativ praksis, mens andre ikke har det.

Er du trygg på at studentene får et godt tilbud når et nytt semester nå starter opp igjen?

– Det blir veldig spennende å se hvordan høsten blir og hvor mye digital undervisning det blir. Vi har begynt å planlegge hvordan vi skal gjøre vårt arbeid i det som blir en alternativ studiestart.

Hanna Skotheim

Hvordan påvirker korona arbeidet til FO-studentene?

– Studiestart er viktig for rekrutteringen til FO-studentene, og det blir en utfordring hvis vi ikke kan være til stede på studiestedene. Da må vi tenke i digitale baner vi også.

Tror du korona kommer til å forandre studiehverdagen i framtida?

– Jeg har inntrykk av at mange studiesteder opplever at digital undervisning har fungert godt. Men i våre utdanninger tenker jeg at det er viktig å møtes, være i et klassemiljø og ha ferdighetstrening på skolen. Jeg er redd for å miste de tingene hvis for mye av undervisningen blir digital. Jeg tror også det er godt for studentenes mentale helse være sammen med andre. Vi har fått tilbakemeldinger om at det er ensomt sitte på Teams og Zoom.

Det beste rådet noen har gitt deg?

– Går det ikke bra, så går det over. Man må tørre å gjøre ting, stå i ting, så ordner det seg som regel til slutt.

Hva spiser du helst til lunsj?

– Jeg spiser helst noen brødskiver med ost, skinke og salat.

Hva er den viktigste avgjørelsen du har tatt i livet?

– At jeg valgte å ta sosionomutdanning. Det har vært med på å forme meg som person. Jeg syns det sosialfaglige perspektivet er grunnleggende godt å ha som menneske, det å se sammenhengen mellom individ og samfunn. Jeg var 19 år da jeg begynte på studiet og var ikke politisk engasjert. Jeg vokste mye de tre årene.

Navn: Iris Jansdottir Nordberg (25)

Yrke: Sosionom. Tar master i sosialfaglig arbeid med barn og unge

Aktuell: Ble leder for FO-studentene tre måneder før korona

06.08.2020
15:20
07.08.2020 11:03

Navn: Iris Jansdottir Nordberg (25)

Yrke: Sosionom. Tar master i sosialfaglig arbeid med barn og unge

Aktuell: Ble leder for FO-studentene tre måneder før korona