Stresstest blottla sikkerhetshull

Selv Nav Fana, med sitt glitrende rykte om trygt arbeidsmiljø, møter farlige brukere.
06.02.2014
12:47
27.08.2015 20:01

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Utpå senhøsten 2013 kommer en lurvete kledd, robust mannsperson inn i mottaksområdet på Nav Fana. Etter å ha fått beskjed om at han ikke får utlevert kronekort til å bruke i butikken, lar han sinnet ta overhånd. Han griper skåla til brukte kølapper og smeller den i skranken. Han roper høyt at han forlanger å snakke med saksbehandleren sin, som han mener har gjemt seg oppover i kontoretasjene. Han kommer seg opp trappene og klarer å presse seg inn døra til kontorene, døra alle trodde var sikret med kodelås. Der inne fortsetter jakten på saksbehandleren.

En ansatt ringer alarmsentralen og starter meldingen med å si «øvelse».

I august i fjor skjedde det ansatte hadde advart mot i mange år: Liv gikk tapt på Nav. Etter drapet på Grorud gikk Nav-kontor i hele landet i tenkeboksen. I Fana utløste det to kriseøvelser og flere fysiske tiltak samt felles strategier for.

Øyeåpner

– Selv om det var en øvelse, så gjør det at man får kjenne på utryggheten, sier sosionom og FO-tillitsvalgt Linn Vellesvik.

De hadde på forhånd oppkonstruert en case i samarbeid med politiet og delt ut kodekort. I prinsippet kunne politimannen banket på og presentert seg som en ansatt med avglemt kort. De fant andre svakheter:

Å komme seg opp trappa til kontoretasjen er lett. Det er bare å gå rett inn fra gata opp trappa i butikksenteret Nafa-gården hvor Nav Fana holder til. De ansatte klarte ikke å se hvem som sto og ventet på dem utenfor den kodebelagte døra til kontorlandskapene.

Etter øvelsen ble det drillet kikkhull i dørene.

De fant ut at de fiklet en del med å finne riktig knapp å trykke på for å utløse alarm. Knappene er nå tydelig merket med klistrelapper på bordene.

Utpå høsten ble dokumentet med sikkerhetstiltak redigert, inkludert punktet om «strategi ved farlige tjenestemottakere».

– Vi kom fram til at vi har det veldig trygt og godt, sier Vellesvik.

Mye is i magen

Vertspulten i mottaket hadde fra før vanlig alarmknapp. Men etter øvelsen ble det installert en nødknapp som automatisk lukker utgangsdøra fra mottaket. Ingen kommer inn eller ut.

– Politimennene har fortalt at de var overrasket over at de ansatte ikke ble mer skremt. Før har de hatt øvelser med andre arbeidsplasser hvor ansatte har fått seg en støkk.

Konserntillitsvalgt for FO i Bergen kommune, Carjet Demir, har ikke hørt om tilsvarende øvelser ved andre av byens Nav-kontor. Hun kjenner til at bankene har tilsvarende driller som forberedelse på ran- og gisselsituasjoner.

Mannlig relasjonskompetanse

Å forskyve kjønnsbalansen i mannlig retning er en erfaringsbasert praksis som har sneket seg inn etter utallige møter med utålmodige brukere. Selv om det ikke er nedfelt i dokumentene. Offisielt heter det at de går flere i samtale og støtter hverandre hvis noe inntreffer.

På nyåret ansatte de en mannlig ruskonsulent, som en av sju menn av cirka 60 ansatte. De passer ofte på å utplassere mennene i mottaket, som preventivt tiltak.

– Vi merker at enkelte har lettere for å forholde seg til at det er en mann som sier at nå er det sånn det er. Jeg opplever ukentlig den preventive effekten, sier veileder Geir Davidsen der han står ved vertspulten i publikumsmottaket.

De andre kaller ham Golvgangeren, for han har pleid å ta en runde rundt blant sittegrupper og pc-bordene for å sjekke at alt går greit. Nav Fana vant i 2010 kommunikasjonsprisen. Samme år var de et av fem nominerte til Årets Nav-kontor. De får en god del henvendelser fra kolleger i andre bydeler som har hørt om det gode arbeidsmiljøet.

– Alle kontorene er jo forskjellige, og må kunne ha egne tilpasninger ut fra tilstrømning og plassering. Men det er viktig nå at vi får noen felles retningslinjer for sikkerhet, sier Vellesvik.

Les også: Kvisvik vil ha fart på sikkerhetsarbeidet

«Selv om det var en øvelse, så gjør det at man får kjenne på utryggheten.»

Sosionom og FO-tillitsvalgt Linn Vellesvik.

06.02.2014
12:47
27.08.2015 20:01