JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosialarbeidere har høyt sykefravær – men lav risiko for å falle ut av arbeidslivet

Hvorfor er det sånn? Vi har spurt overlege Hans Magne Gravseth i STAMI.
Overlege Hans Magne Gravseth i STAMI peker på at etterspørsel etter yrket ditt kan påvirke om du kommer tilbake i jobb.

Overlege Hans Magne Gravseth i STAMI peker på at etterspørsel etter yrket ditt kan påvirke om du kommer tilbake i jobb.

Herman Bjørnson Hagen

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

simen@lomedia.no

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har samlet statistikk over hvor stor andel av de sykemeldte som ikke har kommet tilbake i jobb ett år etter et langtidsfravær.

Høyt sykefravær

Helse- og sosialarbeidere har høyere sykefravær enn gjennomsnittet i arbeidslivet. Fra april til juni i år var det egenmeldte og legemeldte sykefraværet i helse- og sosialtjenestene 9,8 prosent.

Totalt sett var sykefraværet i samme periode på 6,8 prosent.

Men selv om sykefraværet er høyt blant helse- og sosialarbeidere, betyr ikke det at de faller ut av arbeidslivet.

Sosialarbeidere vender tilbake

Det er ikke nødvendigvis yrkene med høyest sykefravær som har størst risiko for frafall fra arbeidslivet.

Flere av yrkene som topper sykefraværsstatistikken, befinner seg nemlig langt ned på listen over yrker med størst risiko for å falle ut av arbeidslivet.

På bunn finner vi sykepleiere, barnehagelærere, vernepleiere og sosialarbeidere, der under 9 prosent faller ut av arbeidslivet etter langtidsfravær (se tabell lenger ned i saken).

Statistikken kan tyde på at det ikke bare er helsa som påvirker sjansene for å komme tilbake i jobb.

Etterspurte yrker

Hans Magne Gravseth, overlege i Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) peker på at det er stor etterspørsel etter sosialarbeidere, vernepleiere og sykepleiere, og at nettopp etterspørselen øker sjansen for å komme tilbake i jobb.

«Det kan også være av betydning at de som jobber i disse yrkene finner jobben sin meningsfull», skriver Gravseth til Fontene.

Danske forskere funnet at opplevelsen av å ha et meningsfullt arbeid, er en viktig faktor for om man kommer tilbake etter langtidsfravær eller ikke.

Også et godt psykososialt arbeidsmiljø, med støtte fra leder og kolleger, er viktig, ifølge STAMI.

Siden det er snakk om kvinnedominerte yrker, mener han at graviditet kan spille inn.

«Graviditet kan i en del tilfeller medføre sykefravær av den varigheten det her er snakk om (minst 13 uker), samtidig som det sjelden medfører langvarig frafall fra arbeidslivet», skriver Gravdahl. 

Yrkene med størst risiko for ikke å komme tilbake i jobb

To av tre faller ut

Det er store forskjeller mellom yrkesgrupper. Aller størst risiko for ikke å returnere til arbeid har skipsbefal og flygere, ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Her er to av tre ute av arbeid ett år etter langtidsfravær. 

Hans Magne Gravseth tror det kan ha sammenheng med at man må oppfylle spesifikke medisinske krav og ha egen helseattest for å arbeide i disse yrkene. 

«Man må med andre ord avstå fra tjeneste hvis man har nedsatt psykisk eller fysisk yteevne og ikke lenger tilfredsstiller helsekravene. Dette kan være med på å forklare hvorfor yrkesgruppen skiller seg klart ut her», skriver Gravseth i en e-post.

Servitører har høy risiko for frafall

Også ansatte i servitøryrker, lager- og transportmedarbeidere, kokker og kjøkkenassistenter har høy risiko for ikke å komme tilbake til arbeid etter lang tids sykefravær. 

Her er mer enn hver femte langtidssykmeldte ikke tilbake i jobb ett år etter fraværet.

Mange av yrkene med høyt frafall er preget av at det ikke stilles høye krav til utdanning, påpeker Hans Magne Gravseth.

«Hvis de da får et langtidssykefravær, vil de være lette å erstatte med andre. De med lavt frafall har gjerne spesifikke utdanningskrav og er dermed mer 'uerstattelige' i den forstand. Høyere utdanning gir flere muligheter til å finne arbeid», skriver overlegen.