– Valgdagen er en stor og viktig dag, sier Claudia Baldovin og Daniela Valceanu. De pleier begge å stemme hjemme i Romania og synes det er viktig å bruke stemmeretten.

– Valgdagen er en stor og viktig dag, sier Claudia Baldovin og Daniela Valceanu. De pleier begge å stemme hjemme i Romania og synes det er viktig å bruke stemmeretten.

Eirik Dahl Viggen

Rumenere ønsker å stemme i Norge

Daniela Valceanu og Claudia Baldovin har i flere år reist fra Romania til Norge for å tigge. De skulle gjerne ha stemt på den norske valgdagen.
11.09.2017
14:55
11.09.2017 14:59

jathushiga@lomedia.no

Utenfor Møtestedet, en kafé drevet av Kirkens Bymisjon for mennesker i rus- og gatemiljøet, sitter Daniela Valceanu og Claudia Baldovin. De har gjemt seg under store paraplyer for regnet, og ser spørrende på oss når vi nærmer oss.

– Valg? Storting? Election?

I et spedt for forsøk å kompensere for kommunikasjonsproblemene ramset vi forsiktig opp valgrelaterte enkeltord på norsk og engelsk. Både vi og damene ble likevel kjapt klar over at språkbarrieren var for stor. Valceanu og Baldovin stotret frem på engelsk at en av de ansatte på kafeen snakker rumensk. Med hjelp av en språkkyndig kaféansatt var praten endelig i gang.

Viktig dag

Både Baldovin og Valceanu er fullt klar over at det er norsk stortingsvalg i dag.

– Valgdagen er en stor og viktig dag, sier Baldovin. De pleier begge to å stemme hjemme i Romania og synes det er viktig å bruke stemmeretten.

– Hjemme er det nok større høytidelighet rundt valgdagen enn her i Norge. Folk pynter seg gjerne på selve valgdagen, supplerer Valceanu.

De mener begge to at politikere fortjener respekt og at litt høytidelighet er på sin plass på en valgdag.

– Mange politikere har jobbet hardt for å komme dit de er, og de har gått på skole i mange år. Det er klart vi må respektere dem, sier Baldovin.

Skulle gjerne ha stemt

De forteller at de i flere år har reist til fra Romania til Norge for å tigge. Da oppholder de seg i Norge i to-tre måneder i strekk. De kunne gjerne ha tenkt seg å stemme ved det norske valget.

– Når vi ikke kan stemme, føles ut som vi ikke tilhører det norske samfunnet. Til tross for at vi bruker mye tid i dette landet, forteller Baldovin.

– Hvilke politiske saker er viktig for dere?

– Vi skulle ønske at vi hadde fått litt respekt. At folk ikke hadde jaget oss rundt, svarer Baldovin.

– Heller jobbe enn tigge

Inne ved en t-banestopp sitter Ofelia i ly for regnet. Hun ønsker ikke å oppgi etternavn.

– Jeg skulle ønske det var lettere å få jobb i Norge. Jeg vil heller jobbe enn å tigge, sier Ofelia.

– Jeg skulle ønske det var lettere å få jobb i Norge. Jeg vil heller jobbe enn å tigge, sier Ofelia.

Eirik Dahl Viggen

I fanget har hun begynt på et strikketøy i rosa og svart garn. Foran seg har hun en liten pappkopp. Også Ofelia kommer fra Romania og tilbringer jevnlig noen måneder i Norge.

– Jeg skulle ønske det var lettere å få jobb i Norge. Jeg vil heller jobbe enn å tigge, forteller hun.

Ofelia sier hun kunne tenkt seg å ha jobbet med det meste.

Også Janis synes det er vanskelig å få seg jobb i Norge. Janis er fra Lativia og kom til Norge i søken etter jobb for en måned siden. Han vil ikke la seg avbilde, men tar gjerne en prat med oss på valgdagen.

– Jeg står og selger =Oslo-blader fordi jeg ikke får jobb. Politikerne skulle ha gjort det lettere å få jobb og vanskeligere å tigge, forteller ham.

Godt sted for alle

Tilbake under paraplyene med Baldovin og Valceanu er de enige om hva som er det viktigste for dem under valget.

– Vi vil være med å skape et samfunn som er et godt sted for absolutt alle.

11.09.2017
14:55
11.09.2017 14:59