JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nav har krevd at Rita Elisabeth Rudiløkken betaler tilbake arbeidsavklaringspenger fordi hun bodde i Spania. Nå venter Rudiløkken på svar fra Nav.

Nav har krevd at Rita Elisabeth Rudiløkken betaler tilbake arbeidsavklaringspenger fordi hun bodde i Spania. Nå venter Rudiløkken på svar fra Nav.

Nanna Aanes Wolden

Trygdeskandalen:

Rita vil at pressen skal se på saken hennes. Nav sier nei

Rita Elisabeth Rudiløkken vil at pressen skal granske Navs behandling av henne, men Nav nekter å gi ut dokumenter og vil ikke svare på spørsmål om saken hennes.
06.12.2019
09:47
21.08.2023 17:14

yngvil@lomedia.no

Rita Elisabeth Rudiløkken ble overfalt i sitt eget hjem. Hun sliter nå med posttraumatisk stress og sterk angst.

Hun er en av minst 2400 mennesker som på grunn av Nav-skandalen har fått krav om å betale store summer tilbake til Nav.

Nå har hun gitt FriFagbevegelse fullmakt til å ettergå Nav-saken hennes, men Nav leverer ikke ut dokumenter til FriFagbevegelse.

Norsk Presseforbund reagerer sterkt og sier Nav ikke har noe grunnlag for å nekte FriFagbevegelse å se på Rita Elisabeths dokumenter hos Nav.

Avtale med Nav

Rudiløkken ble sykmeldt av angst og posttraumatisk stress etter overfallet, og fikk etter hvert arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav.

Rudiløkken forteller at hun etter muntlig avtale med Nav derfor oppholdt seg flere måneder i Spania på et sted der hun følte seg trygg.

I 2015 fikk hun krav i posten fra Nav om å betale tilbake et stort beløp fordi Nav hevdet hun ulovlig hadde vært i utlandet mens hun fikk penger fra Nav.

5. november i år fikk hun brev fra Nav om at hun kan være rammet av trygdeskandalen.

FriFagbevegelse har intervjuet den nå uføretrygdede Rudiløkken om historien hennes. Hun husker ikke alle detaljer og har ikke alle dokumentene vi trenger for å dokumentere saken skriftlig. Nav har dokumentene. Rudiløkken ønsker at FriFagbevegelse skal få tilgang til dokumentene for å kunne få bedre oversikt over hennes sak.

Nav har i utgangspunktet taushetsplikt for å beskytte folk som får hjelp fra Nav. Men brukerne kan selv frita Nav for taushetsplikten, hvis de vil det. Det vil Rudiløkken.

26. november bekreftet Navs pressevakt på e-post til FriFagbevegelse at de hadde mottatt Rita Elisabeth Rudiløkkens fritak for taushetsplikt.

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker nå

28. november sendte FriFagbevegelse en forespørsel til Nav om innsyn i en rekke dokumenter og flere spørsmål om saken hennes. Vi ga dem tre dager til å svare, men Nav ville verken svare på spørsmål eller gi ut dokumenter. Nav avslo uten å begrunne avslaget, selv loven krever at avslaget er begrunnet.

I stedet svarte Magne Fladby, leder for innsatsteam EØS-saker, i en e-post til FriFagbevegelse:

«Vi har ikke mulighet til å kommentere enkeltsaker knyttet til feil praksis av EØS-regelverket, i media nå. Hver enkelt sak må gjennomgås og sjekkes grundig av egen innsatsgruppe som er nedsatt for dette formålet», skrev Fladby.

Nav: Hun kan selv søke om innsyn

Når det gjelder innsyn i dokumentene i saken, svarte Nav at Rudiløkken selv kan be Nav om innsyn i egen sak, og deretter dele disse med FriFagbevegelse.

Hun kan ringe Nav Kontaktsenter eller sende beskjed på Ditt Nav eller gå til Nav-kontoret, opplyste kommunikasjonsrådgiver i Nav.

Tidligere i november ba Rita Elisabeth Rudiløkken Nav om å få en redegjørelse om saken sin og en frist for hvor lang tid Nav skal bruke før hun får svar. Etter mye fram og tilbake svarte Nav at det skulle ta tolv uker, forteller Rudiløkken.

Nav hevder fritaket fra taushetsplikten «først og fremst» betyr at Nav kan uttale seg muntlig om en enkeltsak i media, og at det ikke gir et medium tilgang til brukerens dokumenter hos Nav.

Norsk Presseforbund avviser Navs påstander på det sterkeste.

«Det er ingen forskjell på skriftlige eller muntlige opplysninger», opplyser jurist i Norsk Presseforbund, Kristine Foss i en e-post til FriFagbevegelse.

Presseforbundet: – Ikke grunn til å unnta dokumenter

Hvis Nav skal nekte innsyn, må Nav vise til et rettslig grunnlag for unntaket, påpeker Norsk Presseforbund. Det følger av forvaltningsloven, som Nav er underlagt.

Loven sier at taushetsplikt ikke hindrer «at opplysninger gjøres kjent for dem som de direkte gjelder, eller for andre i den utstrekning de som har krav på taushet samtykker», skriver jurist Foss i en e-post til FriFagbevegelse.

Den som har krav på taushet i dette tilfellet, er Rita Elisabeth Rudiløkken.

«Det er derfor ikke lenger grunnlag for å unnta dokumenter med henvisning til taushetsplikten når den som har krav på beskyttelse, samtykker», opplyser Foss.

Rudiløkken hadde samtykket i at Nav kunne gi ut opplysninger om henne til FriFagbevegelse.

Nav svarer ikke på klagen

2. desember sendte FriFagbevegelse en klage på avslaget om innsyn til Navs kommunikasjonsdirektør Hege Turnes. Der viste vi til lovverket og ba igjen om innsyn.

Turnes har verken bekreftet å ha mottatt klagen eller svart på den.

06.12.2019
09:47
21.08.2023 17:14