Ole Martin merket at de rødgrønne var upopulære: – Fikk valgbrosjyrer kastet i ansiktet
En blå bølge skyller innover Norge. Vi har snakket med FO-tillitsvalgte i tre kommuner hvor høyresiden nå tar over makta.
Anita Arntzen
simen@lomedia.no
oystein.helmikstol@lomedia.no
Selv om fintelling og sonderinger gjenstår, er det klart at Høyre og deres allierte tar over makta i mange store og mellomstore kommuner.
I Fredrikstad ble det et klart blått flertall. Det betyr at Høyre får ordføreren for første gang på 100 år i den tradisjonelle industrikommunen.
Ole Martin Kolberg, Fellesorganisasjonens (FOs) hovedtillitsvalgt i Fredrikstad, erkjenner at det har vært tungt å stå på stand sammen med LO og framsnakke de rødgrønne partiene.
– Det har vært enormt vanskelig å mobilisere velgere i Fredrikstad. Den rødgrønne siden har innført de største kuttene i Fredrikstads historie, sier Kolberg.
Aggressiv stemning i Fredrikstad
Kommunestyret vedtok i fjor å kutte 400 millioner kroner fram mot 2025. Det betyr store kutt – spesielt i helse- og omsorgssektoren.
Det har skapt mye sinne blant pårørende, ansatte og tillitsvalgte, ifølge Kolberg. Det har han selv fått merke på kroppen. I valgkampen skulle Kolberg dele ut LOs valgbrosjyrer til tillitsvalgte, og det er første gang han har opplevd at de ikke ville ta imot.
– Jeg fikk brosjyrene omtrent kasta i ansiktet. Jeg har aldri opplevd så aggressiv stemning før.
– Mener du at de rødgrønne tapte makten på grunn av budsjettkuttene?
– Jeg tror det er svært mange kommunalt ansatte, brukere av tjenestene og pårørende som tradisjonelt har stemt rødgrønt, som ikke har gjort det i år. Det er på grunn av kuttene som har skjedd på de rødgrønnes vakt.
– Blir det bedre med et nytt styre i kommunen?
– Det jeg har lært som hovedtillitsvalgt, er at dersom du tror ting ikke kan bli verre, så kan de faktisk det, sier Kolberg.
Høyresiden har også støttet budsjettkuttene i Fredrikstad.
– Nå skal vi holde Høyre ansvarlig på samme måte som vi har holdt dagens flertall ansvarlig. Vi forholder oss konstruktivt til de som styrer uansett.
Bekymret i Bergen
Det rødgrønne byrådet i Bergen går av. Høyres Christine Meyer ligger an til å ta over.
– Vil holdningen til fagbevegelsen og fagforeningene bli annerledes nå?
Det var det første hovedtillitsvalgt Renathe Remes Øen i Fellesorganisasjonen spurte seg om da hun så valgresultatet for Bergen kommune.
Hun ble bekymret for om partssamarbeidet nå blir svekket.
– I Bergen kommune, som er parlamentarisk styrt, vil byrådene og byrådslederen være viktige personer for oss. Vi har gode strukturer for partssamarbeid, sier Øen til Fontene.
Hanna Skotheim
Det er noe administrasjonen, HR og byrådet har vært veldig opptatt av, forteller hun.
– Men spørsmålet er om vi har laget gode nok strukturer slik at de som kommer inn vil bli dratt med i holdningene og verdiene fra det vi har bygget opp.
Valgresultatet er kanskje ikke mer dramatisk enn at folk ville ha noe nytt, reflekterer Øen.
– Men det er kanskje en dreining mot et mer individuelt samfunn. Jeg frykter mest for kollektivet. I verste fall kan valgresultatet svekke velferdsstaten.
– Vi er jo tillitsvalgte i en organisasjon som er opptatt av solidaritet, fellesskap og ikke minst miljø, sier Øen.
Oslo: Ikke feststemning
Lisbeth Norshus forteller til Fontene at det ikke er feststemning hos Fellesorganisasjonen i Oslo i dag. Hun er fylkesleder i FO Oslo.
– Vi hadde ønsket oss en annen farge på Oslo-styret. Vi har mest til felles med partiene på rødgrønn side og har frontet kampen for fortsatt rødgrønt byråd i Oslo.
– Men dere er en partipolitisk uavhengig organisasjon, da skal dere vel kunne samarbeide med hvem som helst?
– Ja, vi kan samarbeide med hvem som helst om enkeltsaker vi er opptatt av og er enige om. Det er ikke sånn at vi er på krigsstien.
Privat
Fylkeslederen trekker fram at de under det rødgrønne styret fikk pensjonsbestemmelser inn i tariffavtalen i Oslo kommune.
– Nå har de forhandlings- og streikerett på pensjon i Oslo. Dette fikk vi ikke igjennom da det var blått byråd, selv om vi prøvde i mange år.
Norshus sier at FO også er kritisk til at Høyre vil slippe til flere kommersielle aktører.
– Vi reagerer på at kommersielle aktører tjener penger på å drifte tjenester som er et samfunnsansvar, sier Norshus.
Når det har vært blått byråd i Oslo er mye satt ut på konkurranse og anbud, påpeker hun.
– Folk som nå jobber i Oslo kommune, risikerer å få dårligere lønns- og arbeidsforhold hvis arbeidsplassen deres blir overtatt av kommersielle aktører.
FO-lederen: – Klar beskjed til Ap
FO-leder Mimmi Kvisvik mener Renate Remes Øen har rett i at det nå kan bli mer utfordrende å samarbeide enn når venstresida har makten.
– Vi har tradisjon for å ha et tettere samarbeid når det er venstresida som sitter i posisjon. Men det er klare spilleregler knyttet til hovedavtale, medbestemmelse og rettigheter.
Og i Bergen har de erfaring med ulike partier i posisjon, understreker Kvisvik.
Hanna Skotheim
Hun mener valgresultatet er en klar beskjed til Arbeiderpartiet.
– Hva er beskjeden?
– At det må tas et annet grep.
Kvisvik understreker at Fellesorganisasjonen er partipolitisk uavhengig.
– Men vi er politisk engasjert og vil fortsette å løfte sosialpolitikken vår.
– På hvilken måte?
– Vi skal være aktive og samarbeide med de ulike lokalpolitikerne og også nasjonalt. Og nå er det viktig å få hele laget i gang, for venstresida.
Flere saker
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold
Sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Største i Norge noen gang
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød