Oasen til rusavhengige er reddet: – Det er fantastisk
Hagen til personer med rusmiddelavhengighet vil fortsette å være et tilbud de neste somrene: – Vi kjenner oss privilegerte, sier institusjonssjef ved Prindsen mottakssenter.
For mange besøkende har hagen fungert som et sted for hvile. Mange har sittet i fluktstolene, gjerne med et pledd over seg. Nå vil de kunne søke roen her også neste år.
Hanna Skotheim
hanna@lomedia.no
– Vi har fått 1,9 millioner til åpen hage. Det er fantastisk, sier Marta Bjørke, institusjonssjef ved Prindsen mottakssenter.
Det er Statsforvalteren i Oslo og Viken med fullmakt fra Helsedirektoratet som har innvilget pengene til bakhagen. Mottakssenteret søkte om 3,2 millioner kroner, men Bjørke er fornøyd med det de har fått.
– Vi kjenner oss privilegerte, sier hun.
Hvert år i fire år kan mottakssenteret nå søke om 1,9 millioner. På nyåret skal de ansatte planlegge konkret hva pengene skal gå til.
Bli mer gjestmildt
Det har lenge vært planlagt for at Prindsen mottakssenter skal bli mer tilgjengelig og velkomment for dem som bruker stedet. Derfor bygges det i disse dager et nytt og bemannet inngangsparti. Da vil blant annet smittevernluka, der folk kan hente ut brukerutstyr og inngangen til huset, være nær hverandre med kort vei for å invitere inn.
– Det er mellom 300 til 500 besøkende som henter rent brukerutstyr daglig. Da kan et våkent og faglig blikk opprette kontakt og forsøke å følge opp dem som trenger det, sier Bjørke.
Ettersom byggeprosjektet har tatt tid, har hagen vært en måte å bygge ned terskelen for å ta kontakt med tjenesten og ønske brukerne mer velkommen. Målet er at hagen skal innlemmes i mottakssenterets oppdrag og bidra til en mer åpen og inkluderende tjeneste.
Mer forskning
Heidi Hansen, ansvarlig for hagen og erfaringskonsulent, er også fornøyd med støtten de har fått. Samtidig mener hun det må satses skikkelig når det først skal satses. Hun håper blant annet at de også vil få støtte til å gjøre følgeforskning for å se mer på resultatene av å ha et slikt tilbud. Hansen har også et ønske om at hagen skal være en form for pilot til inspirasjon for andre kommuner som motiveres til å gjøre noe lignende.
– Og så håper jeg vi kan ha hagen åpen mer enn bare i juni og juli. Kanskje allerede etter påske hvis vi får på plass varmelamper og tak.
Heidi Hansen, erfaringskonsulent og ansvarlig for åpen hage.
Hanna Skotheim
God nok bemanning
De ansvarlige bak hagen har nylig skrevet rapporten «Prosjekt åpen bakhage» for å vise hvordan tilbudet har fungert. Noe av det de erfarte var blant annet flere uønskede hendelser i 2022 enn årene før.
De skriver at medarbeidere har bistått flere personer i krise, bidratt til å avverge vold og samarbeidet med vektere og kollegaer om å redde liv ved overdoser. Ettersom det har vært noen flere slike episoder, men også flere besøkende generelt, så nevner de hvor viktig det er med kompetente ansatte og god nok bemanning.
Selv om mange besøkte hagen i perioden juni til august i år og det til tider var færre ansatte til stede, ble ingen gjester avvist på grunn av ressursmangel når de ba om bistand.
«Dersom åpen hage skal etableres som et fast tilbud, er det vurdert nødvendig å organisere arbeidet med dedikerte og faste fagpersoner. Det er søkt statlige midler til tre årsverk, drift og aktivitetsmidler», skriver de.
– En gledens dag
I november sa Frp-politiker Aina Stenersen til Fontene at Frp ville bruke 1,9 millioner til å beholde og utvikle hagen. Hun er glad for å høre at hagen nå har fått støtte.
«Det er nøyaktig beløpet Prindsen trengte for å drifte videre og utvide. Så jeg er meget glad for at Statsforvalteren har sett viktigheten av dette tilbudet i hovedstaden, og jeg er veldig glad på vegne av byens rusavhengige som får et verdig, unikt og verdsatt tiltak videre. Dette er en gledens dag», skriver Stenersen i en SMS til Fontene.
Nå håper Stenersen at Oslo kommune kan følge opp dette i 2024, opplyser hun.
Besøk i bakhagen
• Det ble registrert 4621 besøk på to og en halv måned i perioden 13. juni til og med 31. august 2022.
• I juni hadde hagen 828 registrerte besøk, med en økning til 1788 i juli og 2005 i august.
(Kilde: Rapporten «Prosjekt åpen bakhage»)
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland
Skolefravær tærer på foreldre: – Viktig at vi lar dem få ut gørr og vonde følelser
Besøk i bakhagen
• Det ble registrert 4621 besøk på to og en halv måned i perioden 13. juni til og med 31. august 2022.
• I juni hadde hagen 828 registrerte besøk, med en økning til 1788 i juli og 2005 i august.
(Kilde: Rapporten «Prosjekt åpen bakhage»)