Frp vil redde oasen til rusavhengige: – Har ikke råd til å miste dette tiltaket
Aina Stenersen fra Fremskrittspartiet (Frp) vil bruke 1,9 millioner til å beholde og utvikle hagen bak Prindsen mottakssenter. Nå håper hun å få med seg de andre partiene før budsjettet vedtas i desember.
Vil de rusavhengige i Oslo kunne søke ro i denne hagen igjen?
Hanna Skotheim
hanna@lomedia.no
I september skrev Fontene om hagen til rusavhengige i Oslo som kan stå i fare for å forsvinne. Flere av de besøkende den gangen håpet at det ikke vil skje. Blant annet en 55 år gammel mann som ofte tok turen innom i sommerhalvåret.
– Det ville vært trist om dette tilbudet ikke fortsatte. Jeg opplever at flere som har kommet innom her ikke ønsker å gjøre noe dumt etterpå, sa han.
Hun som er ansvarlig for hagen, Heidi Hansen, håpet også tilbudet ville bestå selv om det i utgangspunktet ble til ved hjelp av koronamidler. Den gangen fikk Prindsen mottakssenter innvilget 470 000 kroner til det åpne uteområdet.
Nå vier bystyregruppen til Frp 1,9 millioner til hagen i deres alternative budsjett for 2023 i Oslo. Det forteller Aina Stenersen, nestlederen i bystyregruppen til Frp i Oslo. Budsjettet skal vedtas før jul.
Aina Stenersen fra Frp vil rose de som står bak hagen for rusavhengige og som har våget å prøve noe nytt. – De har gjort en kjempejobb, sier hun.
Andreas Rivenes
Ikke tenkt som fast ordning
– Jeg har lenge jobbet med rusomsorgen i Oslo, er kjent med bakgården og synes det er et fantastisk tiltak.
For å se hva som må til av penger for å fortsette som før og utvide hagen til også å være åpen i helgene neste år, sendte Stenersen spørsmål til Oslos finansbyråd, Einar Wilhelmsen. Han estimerte at det ville koste 800.000 å gjenta aktiviteten i månedene juni til august neste sommer. Skal tilbudet også være åpent i helgene, anslås kostnadene til å bli 1,1 millioner.
Finansbyråden skriver videre at den åpne bakhagen ikke har vært planlagt som en fast ordning, men at det har vært et tiltak i forlengelse av pandemien og at det i stor grad har vært finansiert av tilskudd fra Statsforvalteren. Det samme skriver Anne Folkvord i en epost til Fontene. Hun sitter i byrådsavdelingen for arbeid, integrering og sosiale tjenester.
«Det har aldri vært lagt inn øremerka midler til dette i Oslobudsjettet. Velferdsetaten har mange tiltak og ordninger for denne gruppa uten at det øremerkes midler i byrådets budsjettinnstilling».
Oppfordring til Rødt
Stenersen mener 1,9 millioner er småsummer sammenlignet med hva kommunen har til rådighet i sitt budsjett. Likevel er hun usikker på om det rødgrønne byrådet vil prioritere hagen. Nettopp fordi de ikke har lagt inn øremerkede midler, understreker hun.
– Derfor oppfordrer jeg nå Rødt til å ta dette med inn i forhandlingene om budsjettet. Dette tiltaket kan vi ikke miste. Det har vi ikke råd til, sier Stenersen.
Hun oppfordrer også de andre opposisjonspartiene til å støtte opp om forslaget i budsjettbehandlingen i bystyre. Konsekvensene kan bli katastrofale hvis hagen forsvinner, mener Stenersen.
– Da svikter Oslo kommune fordi de ikke har gode nok tiltak for de rusavhengige.
Vil prioritere hagen
Maren Rismyhr sitter i Oslo bystyre og er Rødts fraksjonsleder i helse- og sosialutvalget. Hun skriver til Fontene i en epost at de må avvente byrådets tilleggsinnstilling som kommer 10. november og gruppemøte deres uka etter, før de kan se hva de skal prioritere inn i forhandlingene med byrådet.
«Siden vi i Rødt ikke har vedtatt noen prioriteringer ennå, kan jeg jo ikke love noe som helst», skriver Rismyhr.
Maren Rismyhr er medlem av Oslo bystyre.
Leif Martin Kirknes
Men hun erkjenner hvor vellykka åpningen av hagen har vært.
«Den fungerte godt som en freda sosial møteplass for slitne rusfolk. De som jobber med rus i kommunen i sentrum og rundt brukerrommet, kunne her få kontakt med brukerne på en helt annen måte».
For sin egen del, vil Rismyhr argumentere for at Rødt skal prioritere at hagen bak Prindsen åpner når været tillater det neste år og at det kan bli en varig ordning.
«De som sliter med rus, trenger dette pustehullet», skriver hun.
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland