Nytt kompetansesenter skal få flere i arbeid
Et nytt kompetansesenter for arbeidsinkludering skal løfte flere inn i arbeidslivet, blant annet gjennom etterutdanning av Nav-ansatte. – Ikke glem bredden, oppfordrer FO-leder Mimmi Kvisvik.
- Det er viktig at også våre faggrupper får være med og fargelegge det nye kompetansesenteret for arbeidsinkludering, sier FO-leder Mimmi Kvisvik etter at senteret nå er på plass.
Eirik Dahl Viggen
Saken oppsummert
eira.lie.jor@lomedia.no
Senter for arbeidsinkludering, et samarbeid mellom Nav og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), er nå på plass, og hadde offisiell åpning forrige torsdag. Senteret skal jobbe med å flere inn i arbeidslivet.
– Dette er et kompetansesenter for arbeidsinkludering, og vi skal drive både forskning, undervisning og opplæring i kompetanse om hvordan man kan inkludere flere i arbeidslivet. På dette senteret kommer det blant annet etter- og videreutdanning for folk som allerede er ansatt i Nav, samtidig som vi har et mål om å få det inn i grunnutdanningene til de relevante yrkesgruppene, sier konstituert leder for senteret Espen Dahl. Han er også professor ved HiOA.
Frisk av arbeid?
Dahl sier at det foreløpig ikke er klart når selve undervisningen på senteret kommer i gang, men han håper det blir så snart som mulig.
Tanken bak senteret er å åpne opp arbeidslivet for mennesker som sliter med en rekke problemer.
–Tanken er at man skal lære mer om arbeidslivet, og mulighetene til å sysselsette folk med helseproblemer, da særlig psykiske helseproblemer. Hvilke tiltak kan hjelpe? Er det slik at arbeid gjør folk friske? En del evalueringer har vist at slike tiltak fungerer, sier han.
Bygger kunnskap
Årsaken til at man nå oppretter et slikt senter, er at mange enten sliter med å komme seg inn i arbeidslivet, eller faller ut.
– For å gjøre noe med denne utviklingen, må vi ruste opp kompetansen på arbeidsinkludering. Dette er viktig, ikke bare for samfunnsøkonomien, men ikke minst for enkeltmenneskers liv. Kompetansesenter for arbeidsinkludering vil kunne bidra sterkt her, sier han.
Dahl har så langt ikke møtt særlig motstand mot det nye senteret, men registrerer en viss skepsis til om det i det hele tatt er mulig å inkludere enda flere i arbeidslivet.
– I dag er ikke arbeidslivet åpent for mange av dem som har nedsatt yteevne. Vi ønsker å bygge opp kunnskapen om mulighetene for ansettelse blant vanskeligstilte slik at folk kommer inn i det ordinære arbeidslivet, sier Dahl.
Framtidsrettet
Nav og høgskolen har finansiert hver sin halvdel av senteret.
– Vi er svært tilfreds med at HiOA har tatt utfordringen med å bygge opp et miljø som både sikrer forskning og utvikling av ny kunnskap, og at vi får tatt dette inn i utdanningen både til studenter og Nav-ansatte, sier Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i Nav i en pressemelding.
Han mener dette er et svært framtidsrettet tiltak.
– Nå bygger vi kunnskap for framtiden. Kunnskap som vil være viktig for at Nav skal kunne utføre sitt samfunnsoppdrag, sier Åsholt.
– Dra nytte av ulik kompetanse
FO-leder Mimmi Kvisvik ønsker det nye senteret velkommen, men minner om at man må huske på bredden i hva arbeidsinkludering er.
– Det er alltid positivt å systematisere kompetanse. Det som er utfordringen i forhold til Nav er at man risikerer å systematisere bort bredden i kompetansen, slik at arbeidsinkluderingen ikke blir bred nok. Tanken bak Nav-reformen var nettopp å slå kreftene sammen og dra nytte av ulik kompetansebakgrunn. Det må vi ikke glemme, sier Kvisvik.
Hun understreker at Navs brukergrupper er svært mangfoldig.
– De som er brukere i Nav er veldig ulike, med ulike utfordringer, og da er det viktig å møte folk i den bredden av utfordringer de står i. For noen er det en lang vei, for andre er det en kort vei inn i arbeidslivet, sier hun.
Hun er opptatt av at også FOs yrkesgrupper skal få være med i utviklingen av det nye sentret.
– Hvordan senteret blir, avhenger av hvilken kompetanse man trekker inn. At man har lagt det til HiOA, hvor det allerede finnes et stort fokus på profesjoner og profesjonsutvikling er lurt. Det er viktig at også våre faggrupper får være med på å fargelegge dette kompetansesenteret, sier hun.
Flere saker
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin
Sjekk hva barnevernslederen i din kommune tjener
Kjell Arne Lie synes ikke hans eget forbund har vært helt tydelige i spørsmålet om masterkrav i barnevernet.
Hanna Skotheim
Han mener forbundet motsier seg selv i debatten om masterkrav
Marius Kristiansen og Kjell Grinden har vært konferansierer på Morodalfestivalen i mange år. Her er de ikledd konferansier-dressene.
Tove Grønli
Marius vant kulturpris: – Verdens beste sidekick
Huthayfa Abusseriya dro til Egypt sammen med mange andre palestinaaktivister. Bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon foran Stortinget i fjor høst.
Hanna Skotheim