Når alt stenger ned, ruster Bybo opp det boligsosiale arbeidet
– Våre ansatte gjør en enorm innsats nå. De er gull, sier Kathrine Haugland Martinsen, leder for boligsosialt arbeid i Kirkens Bymisjon.
Kathrine Haugland Martinsen, virksomhetleder i Bybo, er imponert over både beboere og ansatte i disse krisetider.
Hanna Skotheim
solfrid.rod@lomedia.no
– Vi kan ikke stenge driften, akkurat som at du ikke kan stenge et sykehus. Vi må være på jobb og sørge for at folk ikke blir altfor syke og redde, sier Kathrine Haugland Martinsen, virksomhetsleder for Bybo.
Bybo er Kirkens Bymisjons virksomhet for boligsosialt arbeid for mennesker med rusavhengighet og psykiske lidelser. Bybo har rammeavtale med Oslo kommune, og har nå 70 boliger fordelt på seks adresser. Rundt 30 ansatte følger opp beboerne.
Redde og syke beboere
Mange av beboerne har mistet inntekten sin de siste par ukene. Salg av gatemagasiner og andre småjobber forsvant med koronaen.
– Vi hører også fra mange at det har blitt vanskelig å få tak i rusmidler. I tillegg har lavterskeltilbudene stengt. Det er der våre beboere får mat og har sin sosiale arena. Mange er nå veldig redde og syke, forteller Haugland Martinsen.
Ingen av beboerne har så langt blitt syke av korona, men de risikerer å bli alvorlig syke på grunn av nedsatt helse. De psykiske lidelsene forverres av frykt og bortfall av penger og rusmidler. Noen utagerer, og det har vært mer hærverk i leilighetene den siste tida. Andre blir roligere.
– Vi opplever at våre beboere deltar i smitteverndugnaden så godt de kan. De er mer søkende overfor oss ansatte. De er, som resten av oss, bekymret. Og de lever strevsommen liv i utgangspunktet. Har du paranoia, blir det selvsagt enda verre nå. I tillegg er ensomheten stor i denne gruppa.
Meld deg på nyhetsbrev fra Fontene
Umulig å isolere beboere
Beboerne har sine egne leiligheter, som er organisert som samlokaliserte boliger med baser for ansatte. De har sitt eget hjem, samtidig som de har tilgang på fast ansatte sosialarbeidere som bistår dem. De har ordinære husleieavtaler på ubestemt tid. Bybo kan ikke nekte folk å ha besøk i egen leiligheter, men har satt foten ned for gjester i fellesarealene.
– Å isolere folk er nesten umulig hos oss. I motsetning til på et sykehjem, kan vi ikke si til en beboer at hun må bli i leiligheten i to uker. De må ut og skaffe seg rusmidler. Men vi oppfordrer dem til å være minst mulig ute, og vi sørger for mat og andre nødvendigheter, sier Haugland Martinsen.
Hun er imponert over at beboerne ellers følger smittevernreglene så godt de kan.
Her er noen råd til deg som jobber i rusfeltet
Kan skaffe flere ansatte
De ansatte er organisert i ulike avdelinger. For å hindre smitte jobber de ikke på tvers av husene nå.
For å bo hos Bybo må du ha en avtale om oppfølging. Denne er tilpasset hver enkelts behov. Felles for beboerne er at de er for syke til å klare seg selv. Derfor er det helt avgjørende å ha nok ansatte på jobb gjennom krisen, understreker Haugland Martinsen.
– Alt annet stenger. Vi gjør egentlig det motsatte. Vi ruster opp for å være robuste nok. Vi kan ikke stenge, og det er heller ikke sånn at hvem som helst kan jobbe hos oss. Trygghet og relasjon til beboerne er viktig, sier hun.
Virksomhetslederen er glad for at Bybo tilhører Kirkens Bymisjon, slik at de kan få tak i personell fra andre deler av organisasjonen og fra tiltak som er stengt.
Skriver inn nye beboere
Mens rusomsorgen og psykiatriske avdelinger skriver folk ut, tar Bybo også inn nye beboere i disse dager.
Haugland Martinsen understreker at Bybo har et godt samarbeid med kommunens velferdsetat, med Nav og med bydelene. Men det er krevende at spesialisthelsetjenesten reduserer sin innsats overfor denne gruppa. Faste samtaler uteblir, og det blir vanskelig å følge opp medisinering.
– Om noen får en psykose nå, er det vanskelig å få personen innlagt. Så dette er veldig sårbart om dagen, sier Haugland Martinsen.
Vernepleier Kristine føler at jobben ikke blir verdsatt: – Jeg blir rett og slett lei meg
– De ansatte er gull
Bybo-metoden innebærer at ansatte og beboere er mye sammen.
– Vi kommer ikke bare innom og utfører en bestilling. Vi er sammen i hverdagslivet, Våre gjennombrudd kan handle om at vi en dag får lov å komme inn i en leilighet for å rydde etter lang tids sosialfaglig håndverk, sier Haugland Martinsen.
Hun roser de ansatte for innsatsen de legger ned.
– Ingen heier på dem i mediene. Det er vel fordi samfunnet ellers ser ned på denne gruppa. Men vi som jobber med dem, vi ser forbi og blir glad i dem.
– Hvordan en stemningen blant de ansatte nå?
– Våre ansatte som har stått i mange stormer. De er ikke redde av seg. Men alvoret og ansvaret hviler tungt på skuldrene deres. Jeg er utrolig imponert over dem. Dette er praktiske sosialarbeidere. De vasker, snekrer, sanerer veggdyr og finner løsninger. De er gull!
Bybo
Boligsosial oppfølging av personer med rus- og psykiske lidelser.
Målet er varig bolig og oppfølging ut fra sine behov.
Kjerneverdier: Trygghet, selvbestemmelse og kvalifisert personale.
Jobber med både enkeltpersoner og hele bomiljøet.
Følger beboerne i kontakt med helsevesenet og andre deler av hjelpeapparatet,
Beboerne har økt risiko for sykdom, vold, overgrep og stigmatisering.
Flere saker
Overlege Hans Magne Gravseth i STAMI peker på at etterspørsel etter yrket ditt kan påvirke om du kommer tilbake i jobb.
Herman Bjørnson Hagen
Sosialarbeidere har høyt sykefravær – men lav risiko for å falle ut av arbeidslivet
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Gunn og Mona vil bytte jobb hvis private overtar bofellesskapet
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold
FO advarer mot å fjerne masterkravet – frykter at det går utover lønna
Bybo
Boligsosial oppfølging av personer med rus- og psykiske lidelser.
Målet er varig bolig og oppfølging ut fra sine behov.
Kjerneverdier: Trygghet, selvbestemmelse og kvalifisert personale.
Jobber med både enkeltpersoner og hele bomiljøet.
Følger beboerne i kontakt med helsevesenet og andre deler av hjelpeapparatet,
Beboerne har økt risiko for sykdom, vold, overgrep og stigmatisering.