Nå begynner lønnsoppgjøret for deg som jobber i stat og kommune: – Vi krever økt kjøpekraft
– LO har vist sin kraft. Nå er vi klare for å løfte våre grupper, sier FO-leder Mimmi Kvisvik. Hun er klar for kommuneoppgjør, litt forsinket på grunn av streiken.
Streiken har gitt LO ekstra kraft, mener Mimmi Kvisvik. Neste uke går startskuddet i lønnsoppgjøret for offentlig ansatte.
Hanna Skotheim
solfrid.rod@lomedia.no
– LO har fått ut av denne streiken det vi gikk inn i forhandlingene med. Vi har sikret økt kjøpekraft og ikke minst sikret noe ekstra til de som har minst. Vi har fått en god ramme, som er et godt utgangspunkt for følgeforhandlingene, sa FO-leder Mimmi Kvisvik til FriFagbevegelse da streiken var over torsdag ettermiddag.
Resultatet i oppgjøret mellom LO og NHO legger grunnlaget for andre lønnsoppgjør, i tråd med frontfagsmodellen. Oppgjøret for de kommuneansatte skulle ha startet denne uka, men ble utsatt fordi det ikke forelå en ramme. Nå er det klart at LO Kommune, som FO er en del av, vil overlevere sine krav til kommunenes interesseorganisasjon KS torsdag 28. april, nøyaktig en uke seinere enn den opprinnelige planen. Samme dag starter oppgjøret for de ansatte i staten.
Fristen for å bli enige i forhandlinger er som alltid natt til 1. mai. Hvis det ikke lykkes, blir det Riksmeklerens oppgave å finne en løsning. Og går ikke det, blir det streik i offentlig sektor ut på våren.
Ivar og Henning har vært lønnstapere tre år på rad: – Det henger ikke på greip
– Godt grunnlag
Kvisvik mener streiken som ble avsluttet i går har lagt et godt grunnlag for forhandlingene om lønna til ansatte i stat og kommune.
– Den har gitt oss en god ramme som utgangspunkt for kravene vi skal fremme. Vi har med oss det samme som oppgjøret i privat sektor handlet om; vi krever økt kjøpekraft. Dette har ikke vært en streik for dyrere ferier, flere restaurantbesøk og mer luksus. Det har vært en streik for helt nødvendige hverdagsutgifter til mat, strøm og drivstoff, fastslår Kvisvik.
– Vil streiken påvirke stemningen og eventuelt streikeviljen blant FOs medlemmer?
– Det aller viktigste med streiken er at den har vist fram frontfagets betydning. Den har vist tydelig hvilken kraft som ligger i at LO samlet går ut i streik for økt ramme og mer rettferdig fordeling.
– Så LO går inn i resten av oppgjøret med en ekstra kraft?
– Ja, jeg tror streiken har styrket LOs posisjon som sentral tariffpolitisk aktør. Vi så det særlig i det andre streikeuttaket. Det ble så tydelig at her er det en masse mennesker i streik som skaper store verdier, de må vi ha raskest mulig tilbake på jobb.
Kompensasjon for tapt kjøpekraft
Kommuneansatte har blitt hengende etter i lønnsutviklingen de siste tre årene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har uttalt at det ikke kan fortsette, og at etterslepet må kompenseres.
– Med en ramme på 5,2 i frontfaget, hvor høyt må dere for å ta igjen det tapte?
– Vi har ikke sagt noe om størrelsen på ramma. Men i tariffskissen til LO er det et tydelig signal om noe kompensasjon for mindrelønnsutviklingene, sier Kvisvik.
Nestlederen vil klatre til topps. Nå vil Marianne Solberg bli FO-leder
Hun understreker at oppgjøret også må balansere hensynet til lavlønn og likelønn.
Alle FOs medlemmer har minst tre års høyere utdanning, som forbundet krever lønnsmessig uttelling for. LO fronter en lønnspolitikk som vektlegger solidaritet med de ansatte som har lavest lønn. Det stiller FO seg bak. Dermed må forbundet ta flere hensyn enn for eksempel lærere og sykepleiere, som krever at nettopp deres grupper må ha et ekstra løft i årets oppgjør.
– Hele lønnssystemet i kommunene er bygd på uttelling for ansvar og kompetanse, sier Kvisvik.
Flere saker
Roy Håvard Løseth er overrasket over at ansatte kan begå overgrep mot ungdom i et sånt omfang i 2024.
Hanna Skotheim
Ansatte om seksuelle overgrep på institusjoner: – Det er helt grusomt vondt
– Jeg tror veldig mange som utsettes for vold, ikke tenker at det er vold. At det bare er en del av jobben, sier vernepleier Magnus Ilebrekke.
Simen Aker Grimsrud
Vernepleier Magnus ble slått og sparket på jobb. En dag sa det stopp
39 prosent av FOs medlemmer har opplevd trusler om vold det siste året.
Colourbox
1 av 5 FO-medlemmer har blitt utsatt for vold det siste året
Det viktigste ved å være tillitsvalgt, er å være tilgjengelig, mener Kenneth Pedersen. Her har han nettopp fått blomster, kake og diplom av FO Agder som kom på besøk der Pedersen jobber.
Christine Fredriksen, FO Agder
Årets tillitsvalgt i FO: «Han må rett og slett bare oppleves»
Vårin Frøvoll (t.v.), Tordis Stokka og Cecilia Pomah Frimpong er nervøse før eksamen, siden så mange strøk i fjor.
Simen Aker Grimsrud
I fjor strøk nesten halvparten på juss-eksamen: – Vi er nervøse
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim