JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TJENESTEYTING: Byggeindustrien er blant områdene der man kan finne lavtlønnede. Andre tjenesteområder er også aktuelle.

TJENESTEYTING: Byggeindustrien er blant områdene der man kan finne lavtlønnede. Andre tjenesteområder er også aktuelle.

Svein Nordrum / NTB scanpix

Fafo-rapport:

Lønnsforskjellene i Norge øker

Ulikhetene mellom lønnsvinnerne og lønnstaperne øker. Hvis utviklingen fortsetter som i dag vil Norge snart ha like store forskjeller som Tyskland og England.
09.11.2016
15:45
21.08.2023 17:14

hans.henrik@lomedia.no

Lønna til de lavest lønte i privat sektor nærmest stått stille siden 2008, ifølge en ny Fafo-rapport.

Nå ligger Norge i Norden-toppen hva gjelder forskjellen mellom de som er lavtlønte, og de som har en «vanlig» lønn. Blant de som tjener minst er det ni av ti som jobber i tjenesteytende sektor.

Forskerne Bård Jordfald i Fafo og Roger Bjørnstad ved Samfunnsøkonomisk analyse har foretatt et dypdykk ned i materien på oppdrag fra LO. Funnene viser at gruppen lavtlønte i privat sektor består av stadig flere innvandrere.

Les også: Norge er et land med små forskjeller, men med ett unntak

De to står bak to rapporter. En med tittel «Hva skjer neders i lønnsfordelingen i privat sektor» og en kalt «Innvandringssysselsetting og konsekvenser for norske arbeidere». Rapportene presenteres torsdag denne uka.

Rapportene tar for seg hvem de lavtlønte er, og i hvor stor grad de er del av et organisert arbeidsliv. Funnene viser at stadig færre av de med lavest lønn har tariffavtale.

Totalt har det blitt 450.000 flere sysselsatte i norsk økonomi siden 2003. Til en viss grad har innvandringssysselsetting erstattet norskfødte, ofte på grunn av lavere lønn.

Les mer om rapportene og presentasjonen her.

09.11.2016
15:45
21.08.2023 17:14

Mye lest