JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Liker du å lytte? Nå finnes det også en podkast om profesjonsrollen i sosialt arbeid

I podkasten deres får du smalltalk over store ord som brukes i sosialt arbeid. De to vertene improviserer uten manus når de spiller inn episodene sine.
Inger Cecilie Rise og Gunn Brigitte Danielsen er verter for podkasten «Du og jeg og vi to».

Inger Cecilie Rise og Gunn Brigitte Danielsen er verter for podkasten «Du og jeg og vi to».

Tommy Ellingsen

anne@lomedia.no

De to vertene har rigget seg til i studioet til Universitet i Stavanger, institutt for sosialfag og skal snakke inn nye episoder til fagpodkasten Du og jeg og vi to. Den har vært på lufta et års tid og har fått lojale lyttere. Profesjonsveilederne Inger Cecilie Rise og Gunn Brigitte Danielsen gir deg ti-minutters episoder hvor de dykker ned i begreper, og lengre episoder med og uten gjester i studio.

Trekker ord

Det siste året er det kommet 550 nye podkaster hver dag, ifølge Podcast Insight. Det finnes noe for enhver smak, fra kvantefysikk og romfart til true crime. Og nå har vi altså en podkast om profesjonsrollen i sosialt arbeid.

– Vi brenner veldig for veiledningsfaget begge to. Dette er vårt bidrag for å løfte fram profesjonsveiledning som metode. Vi reflekterer rundt utfordringer som oppstår når man jobber med mennesker, sier Rise.

Denne dagen skal de spille inn åtte korte episoder. De har skrevet ord på lapper som «sannhet», «integritet», «medfølelse» og «kritikk». Når de trekker et ord, handler det om å få fram det den andre tenker og spinne videre på det. Episodene redigeres ikke, og de har heller ikke manus.

– Det er helt bevisst. Det skal ikke være en opplærings-podkast. Vi vil gjøre det samme som vi gjør i veiledningsgruppene vi leder. Da trekker vi også ord og deler tankene våre om det, forklarer Rise.

– Hvorfor gjør dere det på den måten?

– Målet er ikke å finne et rett eller galt svar. Vi vil inspirere til at folk spontant kan snakke om begreper og verdier med kollegaene sine uten at det er satt av tid til det på planen, sier Danielsen.

Ny app rydder opp i kaos på jobb

Kaos og ansvar, hva er det?

De plukker ut begreper fra veiledningsgruppene de jobber med og spør «hva legger du i det?»

Inger Cecilie Rise (t.v) og Gunn Brigitte Danielsen jobber som profesjonsveiledere gjennom hvert sitt firma, AddRise og Spillopperiet. Her i studio.

Inger Cecilie Rise (t.v) og Gunn Brigitte Danielsen jobber som profesjonsveiledere gjennom hvert sitt firma, AddRise og Spillopperiet. Her i studio.

Tommy Ellingsen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hvorfor er det viktig å reflektere over ord som nysgjerrighet og ansvar?

– Ofte legger man ulike ting i begreper og handler ut fra det. Gjennom å lytte til andres tanker får man kontakt med eget ståsted og verdier, sier Rise.

– Er det ikke krevende å snakke så lenge om et ord?

– Jo, det kan det være, men når vi lytter til hverandre dukker det opp tanker og nyanser, sier Rise.

Ut av komfortsonen

Når de lager de lengre episodene, trekker de inn teori og fagpersoner i studio. De forbereder seg godt og lager hvert sitt tankekart.

– De lange episodene er mer som undervisning, og noen lyttere sier de tar notater, sier Danielsen.

Begge podkastvertene har vært gjesteforelesere ved Universitetet i Stavanger og har hvert sitt firma, Spillopperiet og AddRise.

– Hvorfor er det spennende å gjøre dette?

– Når jeg holder kurs og fagdager snakker jeg alltid om hvor viktig det er å gå ut av egen komfortsone, for det er da utvikling skjer. Da Inger Cecilie kom til meg og foreslo podkast, sa jeg «nei, nei, aldri i livet», men så slo det meg at jeg selv burde gå ut av komfortsonen. sier Danielsen.

Fagartikkel: Hvordan beskriver vi kommunalt ungdomsarbeid?

Du og jeg og vi to

Fagpodkast som handler om profesjonelt arbeid med mennesker.

Universitetet i Stavanger, Institutt for sosialfag er ansvarlig for podkasten.

Du kan lytte til podkasten på Spotify og iTunes.

Følg podkasten på Facebook og Instagram. Der kan du også ønske deg tema.

Fem anbefalte podkaster:

Camel uten filter

Anita Krohn Traaseth samtaler med gjester om å lede, ta valg, og hvilke kameler de har slukt underveis og hva som ikke er greit å svelge. – Uavhengig om man har BI-bakgrunn eller kommer fra humaniora, så er mye likt hos oss mennesker, det viser programmene, sier Danielsen

Krisemøter

Kyrre Holm Johannessen intervjuer folk. – Han får fram vanlige menneskelige sider som alle kan kjenne seg igjen i om man er kjendis eller ikke. Og han viser hvorfor vi må være nysgjerrige på hverandre, sier Danielsen.

Verdibørsen

Programmet drøfter ulike tema ut ifra et verdisynspunkt. Etikk, moral og filosofi står sentralt i programmet.

– Lærer mye mens jeg lytter, og får kontakt med min egen kunnskap som jeg ikke visste jeg hadde, sier Rise.

SinnSyn

Psykolog Sondre Risholm Liverød formidler psykologisk teori på en anvendelig måte.

– Jeg lytter til denne for å fylle opp fagkunnskapen min om psykologi og psykologiske begreper og teori. Verten byr på seg selv og gjør formidlingen troverdig og gyldig, sier Rise.

Pia og psyken

Pia Beate Pedersen fikk en bipolar-diagnose. Resultatet er blitt åpenhet og givende samtaler i denne podkasten.

– Jeg liker å lytte til samtaler om det som vi ikke snakker så mye om. Det er spennende gjester og temaer som er nyttige for meg som fagperson og menneske, sier Rise.

Kilde: Danielsen og Rise

Du og jeg og vi to

Fagpodkast som handler om profesjonelt arbeid med mennesker.

Universitetet i Stavanger, Institutt for sosialfag er ansvarlig for podkasten.

Du kan lytte til podkasten på Spotify og iTunes.

Følg podkasten på Facebook og Instagram. Der kan du også ønske deg tema.