GJENVALG: Mimmi Kvisvik (midten) er innstilt til å fortsette som leder i Fellesorganisasjonen. Også nestleder Tone Faugli (t.h.) blir med videre, mens Lars Semmerud (t.v) og Geir Johannessen (nr. 2 f.v.) gir seg.
Eirik Dahl Viggen
Kvisvik klar for fire nye
Mimmi Kvisvik: – FO-kongressens prøvestein blir om vi bare skal dvele ved organisasjonsstrukturen.
edv@lomedia.no
Mimmi Kvisvik er installert på Gardermoen klar til FO-kongress. Nå gjelder det at reorganiseringen av organisasjonsstrukturen ikke spiser hele kongressen, og at de andre sakene får plassen de trenger.
– Hva gleder du deg mest til?
– Møte med folk, debattanter, gjester. Skal jeg plukke ut én ting er det lanseringen av kampanjen mot privatisering og anbudsutsetting innen offentlige omsorgs- og velferdstjenester. Det blir begynnelsen på ei verktøykasse for ansatte og tillitsvalgte i private, ideelle og offentlige virksomheter.
Fontene.no har i ukene fram mot kongressen åpnet opp egne debattsider på nett.
Diskusjonen går friskt om den omorganiseringen det ligger an til på denne kongressen: Flertallet av FOs fylkesavdelinger har foreslått å legge de tre seksjonsrådene inn under Landsstyret. Det oppfattes som en svekkelse av seksjonenes autonomi i FO. Hele 32 innlegg har vi mottatt, og de fleste har nå en lang hale av kommentarer.
– Hva synes du om nettdebatten om seksjonsrådene?
– Jeg vet at den saken har fått mye oppmerksomhet. «Sak 8.2.1» har blitt et stikkord for kongressen. Debatten har tydeliggjort de ulike ståstedene. I sum tror jeg likevel det gjør delegatene bedre rustet, selv om det medfører et behov for gode prosesser i de enkelte delegasjonene. Men dette må ikke få ta hele kongressen. Det blir prøvesteinen for kongressen om vi bare skal dvele ved organisasjonsstrukturen.
– Hvorfor er dette så brennbart 21 år etter de tre profesjonene samlet seg i FO?
– Selv om vi i dag har få medlemmer fra de gamle forbundene, er det noen som tenker at man avgir frihet når man går inn i et fellesskap. Mens andre ser det som en mulighet til å få mer gjort. Mitt ståsted er at det ikke er et angrep på profesjonene. Man gir dem en mulighet og et handlingsrom som ligger i det å være fagforening. FO er på sitt aller beste når vi klarer å kombinere det å være fagforening og profesjonsforbund.
– Skyldes strukturendringen uroen rundt barnevernspedagogene?
– Nei, jeg oppfatter det ikke sånn. Du ser tydelig i debatten nå at mange ser det som en mulighet til å styrke profesjonenes og den fjerde yrkesgruppens (velfersviterne, journ. anm) innflytelse.
– Synes du det var bra av Fontene å lage en debattside?
– Jeg vet ikke. Det må evalueres i ettertid hvilken bruksverdi det gir inn i kongressen. Det gir en energi til debatten, men den må være åpnende, og ikke gjøre at folk lukker seg i hver sin leir.
– Bør FO fortsatt ha seksjonsråd om 20 år?
– 20 år er lang tid. Jeg tror bestemt at FO har en form for profesjonsorgan og opprettholdes som profesjonsforbund.
– Profesjonsorgan i entall eller flertall?
– Jeg vet ikke. Det er en realpolitisk vurdering. Vi må ha en organisering som til enhver tid tar utgangspunkt i kongressens og landsstyrets vedtak og rigges til å sette disse ut i livet. Det er ikke kampen oss imellom det skal handle om, men kampen for medlemmenes lønns- og arbeidsforhold, og et godt samfunn.
– Bør ikke ballen legges død nå på kongressen og sikre dere ro de neste fire årene?
– Jeg tror alltid det er viktig å ha god temperatur i diskusjonen og utfordre hverandre. Men jeg ønsker å ta diskusjonene i felleskap. Det vi kan stå felles om har langt større slagkraft ute i verden enn om vi opptrer splittet. Vi må bruke energien vår ute i verden.
Kvisvik oppsummerer hva energien er brukt til i siste periode, som hun oppsummerer som arbeidskrevende:
• To hovedoppgjør, to mellomoppgjør.
• Tre streiker, i Staten, KS og Oslo.
• Krevende arbeid fram mot tryggere arbeidsmiljø for ansatte som utsettes for vold og trusler, som munner ut i en forskrift til arbeidsmiljøloven.
• Stortingsmeldingen Utdanning for velferd, hvor FO jobbet hardt for å sikre dagens utdanninger til velferdsstaten.
• Nytt politisk landskap med tøffere kamper for å sikre arbeidsmiljølov og velferdsstat.
Av en FO-ledelse på fem, forsvant tre midtveis i perioden, inkludert Rigmor Hogstad, som kongressen valgte til leder i 2010.
– Hva vil du gjøre for å hindre en gjentakelse av avskallingen?
– Jeg tror valgkomiteens innstilling er svært bærekraftig. Det handler om å lage FO som et felles prosjekt, hvor det er stor takhøyde for ulike meninger, men i et klima hvor man kan stole på hverandre. Jeg tror endringen i organisasjonsstrukturen vil støtte opp om det. Så må vi ha en ledelse der vi kan le mer sammen. Humøret må være der i hverdagen.
– Er det for mye alvor i FO?
– Det har vært mye alvor i denne perioden. Når noen forlater ledelsen midt i perioden er det krevende for dem som går, for de som blir og for de nye. Det blir å restarte hele tiden, istedenfor å være et lag som bærer prosjektene i fellesskap fra a til å.
Det har vært mye alvor i denne perioden.
Mimmi Kvisvik
Det er ikke er et angrep på profesjonene. Man gir dem en mulighet og et handlingsrom som ligger i det å være fagforening.
Mimmi Kvisvik
Siste nytt
Mye lest
Hanna Skotheim
– Det er noe som ikke stemmer når du får et brev du ikke forstår
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim