JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DRAMATISK: Sterke føelelser i sving da FO lørdag valgte ny ledelse. Mimmi Kvisvik og Tone Faugli klemmer hverandre. Til høyre Ellen Galaasen og Geir Johannessen.

DRAMATISK: Sterke føelelser i sving da FO lørdag valgte ny ledelse. Mimmi Kvisvik og Tone Faugli klemmer hverandre. Til høyre Ellen Galaasen og Geir Johannessen.

Ylva Seiff Berge

Kvisvik gjenvalgt etter ultimatum

Mimmi Kvisvik gjenvalgt som leder mot 52 stemmer. Hun stilte en klar betingelse til kongressen: Ellen Galaasen skulle ikke gjenvelges til politisk ledelse.
21.03.2015
20:55
21.08.2023 17:14

mia.paulsen@lomedia.no

vibeke.liane@lomedia.no

solfrid.rod@lomedia.no

Med 145 stemmer gjenvalgte FO-kongressen Mimmi Kvisvik som leder for fire nye år. Både Kvisvik og nestleder Tone Faugli gjorde det klart for kongressen at de ikke stilte seg til disposisjon dersom kongressen ikke gikk for valgkomiteens pakkeløsning.

Med andre ord: Hvis kongressen skulle stemme inn Ellen Galaasen, foreslått fra benken, så ville FO stå uten ledelse.

Kvisvik har tidligere benektet at hun har stilt ultimatum knyttet til valg av ny ledelse.

Sterk sosionomleder

Valgkomiteens innstilling ble vedtatt.

Her kan du lese om FOs nye ledelse: Møt kandidatene

Antall blanke stemmer varierte på de ulike posisjonene. Sterkest mandat har Kathrine Haugland Martinsen. 162 av 197 stemmeberettigede delegater stemte på henne.

Ellen Galaasen fikk 63 stemmer, mens 130 ville ha Irmelin Sangolt Tjelflaat.

Solberg fikk 146 stemmer.

Valget ble foretatt etter at kongressen endret vedtektene.

Les også: Profesjonsrådene mister makta

– Ramme alvor

– Dette var litt av en maktdemonstrasjon, Mimmi Kvisvik

– Det var ingen maktdemonstrasjon. For meg var dette på ramme alvor. Jeg hadde ikke orka å gå videre hvis benkeforslaget hadde gått gjennom. Å ikke ha tillit og anerkjennelse fra dem man jobber sammen med er umulig som ledelsesprosjekt. Det var en konklusjon jeg trakk på søndag etter at jeg har brukt helga på å tenke over det.

– Men du stilte ultimatum?

– Det var ikke noe ultimatum, men en reell mulighet for kongressen til å gjøre sitt valg, og de skulle vite det på forhånd.

– Ikke uvanlig

– Hva tenker du om at 52 stykker ikke stemte på deg?

– Jeg tar heller stilling til dem som stemte på meg. Det var en kalkulert risiko at noen ikke kom til å stemme på meg. I FO-sammenheng er det uvanlig at valg ikke skjer enstemmig. Men det er ikke uvanlig i andre organisasjoner. Nå skal jeg ta utfordringen med å samle organisasjonen. Det betyr også å snakke med dem som var uenige i forhold til organisasjonsstrukturen. De synes dette er vanskelig, og flere gjorde koblinger mellom organisasjonsstruktur og valg. Kongressen har sagt at de ønsker samling, og nå skal vi komme videre.

– En del har truet med å melde seg ut. Frykter du mange utmeldinger nå?

Det vil jeg ikke forskuttere. Nå skal vi avslutte resten av sakene her, så begynner vi å orientere oss i verden utenfor hangaren her på mandag. Det blir viktig for meg å styre på de beslutningene Kongressen har tatt, sier Kvisvik.

– Problematisk ultimatum

– Kvisvik og Faugli fratok kongressen mulighet til å stemme på meg ved å stille ultimatum. Jeg tar det som en stor tillit fra delegaten at jeg likevel fikk 63 stemmer, sier Ellen Galaasen etter valget.

Allerede før valgkomiteens leder hadde lagt fram komiteens innstillinger hadde Marianne Wallestad fra seksjonsrådet for vernepleiere presentert benkeforslag på gjenvalg av Ellen Galaasen til å lede seksjonsrådet for barnevernspedagoger.

Trøste-kø

Støttespillerne stod i kø for å klemme Ellen Galaasen etter valget.

– Verdens beste Ellen, sier Kristine Hval Blekken mens hun klemmer Ellen Galaasen.

Sterke fronter

Galaasen mener de sterke frontene mellom de som støtter den nye organiseringen av seksjonsrådene og de som ville beholde den gamle ordningen har påvirket kongressen.

Hun hevder at hun ikke ville hatt problemer med å sitte i arbeidsutvalget selv om hun fikk et nederlag i organisasjonsspørsmålet.

– Jeg måtte ha reorientert meg. Det må alle når en kongress har gjort sine valg. Det har jeg alltid evna å gjøre.

Framtidstro

Galaasen har permisjon fra jobben som fagkonsulent ved forbundskontoret i FO.

– Jeg har tro på at jeg vil finne spennende oppgaver i framtida. Men hva dette er vet jeg ikke ennå.

– Jeg stod opp for det FO jeg tror på. Og kjempet for dette, og har hele tiden vært trygg på de perspektivene jeg har representert. Dette handler om mer enn meg. FO ville noe annet denne gangen.

– Presset kongressen

Marianne Wallestad, som foreslo Galaasen fra benken på vegne av flere, er kritisk til ledelsens ultimatum.

– På den måten tvinger de kongressen til å presse ut Ellen. Jeg tror Ellen hadde blitt valgt hvis de ikke hadde sagt det de sa. Særlig overrasket er jeg over at en person som ikke har samarbeidet med Ellen også stiller seg bak.

Litt satt ut på bakerste benk er Wallestad likevel glad for at hun fremmet forslaget.

– Det føltes veldig godt og veldig riktig.Og jeg mente hvert ord jeg sa, særlig det at denne organisasjonen trenger sterke personer.

– Uhørt

– Helt uhørt, sier Odd Harald Røst, ekspert på LO og LOs forbund.

Han har ikke hørt om en slik framgangsmåte innenfor LO-familien.

Ifølge Røst hender det at ledere har ønsker om sammensetning av ledelsen, Men da må de ta det bak lukkede dører med valgkomiteen, tilsier kutymen. Ikke åpent overfor landsmøte eller kongress, sier Røst.

21.03.2015
20:55
21.08.2023 17:14