JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VERDT Å SLÅSS FOR: - Arbeidsplassen betyr enormt mye for de som jobber her, sier Jørn Nilsen (t.h.), her sammen med Daniel Harbo da Erlandsens gjenåpnet i august 2012.

VERDT Å SLÅSS FOR: - Arbeidsplassen betyr enormt mye for de som jobber her, sier Jørn Nilsen (t.h.), her sammen med Daniel Harbo da Erlandsens gjenåpnet i august 2012.

Harald Henmo

Kronerulling for konditorer

Vernepleier Thomas Owren utfordrer fagfeller over hele landet til kronerulling for Erlandsens Conditori i Halden. Fagfolk må gå praktisk til verks i kampen for et inkluderende samfunn, mener han.
16.05.2014
11:36
21.08.2023 17:14

solfrid.rod@lomedia.no

Halden kommune tilbyr plass på dagsenter til de tre bakerne med utviklingshemning, men vil ikke gi den assistentordningen de trenger for å fortsette å drive sin egen virksomhet.

Første august 2012 ble Norges eldste konditori gjenåpnet av Dagtia AS. Det ble bemannet med tre brukere av Fritia avlastningssenter.

De tre har alle en utviklingshemning, og trenger noe hjelp og veiledning i jobben. Til det har de søkt Halden kommune om brukerstyrt personlig assistanse (BPA), og fått avslag.

Utfordrer vernpleiere

Og her kommer Owren inn i bildet: «Jeg mener utviklingshemmede har en selvsagt plass i ordinært arbeidsliv, og støtter Erlandsen med 500 kroner. Jeg vil herved utfordre dere andre vernepleiere på vennelisten min til å gjøre det samme - og til å utfordre ennå flere andre vernepleiere», oppfordrer han på facebook.

– Gjør fortsatt vondt

Owren viser til en konferanse i 2007, der professor Johans Sandvin sa at utviklingshemmede aldri har hatt en sterk og talefør profesjon i ryggen. Det gjør fortsatt vondt, skriver Owren, og spør om vernepleiere kan være fornøyd med det.

Cato Brunvand Ellingsen, tidligere leder av vernepleierseksjonen i FO, svarer på facebook at Sandvins ord traff godt i 2007, og at de fortsatt treffer.

Mariann Bakken, som også har ledet landets vernepleiere, skriver «Du kunne solgt sand i Sahara hvis det var det, så klart jeg støtter. Begrunnelse: Lenge siden noen utfordret til konkret og praktisk solidaritetsarbeid med utviklingshemmede.»

– Foren eder!

«Takk for at du engasjerer og hjelper oss vernepleiere ut av dvalen - ord uten handling er ikke verdt papiret de en gang ble skrevet på, det er på høy tid vi blir fanebærere igjen! Vernepleiere, foren eder, skriver Anne Verdal.

Flere kommenterer at de støtter Erlandsen med en bismak. For, som de skriver, dette er Halden kommune sitt ansvar, og det burde ikke være nødvendig å samle inn penger fra private for å inkludere utviklingshemmede i arbeidslivet.

Lovendring gir håp

Jørn Nilsen, daglig leder for Fritia, beklager også at det har vært nødvendig å samle inn penger, men takker for all støtte. Erlandsens har en god stund hatt en støttegruppe på facebook, og næringsliv og støttepersoner lokalt har bidratt raust.

Uten innsamlede midler hadde det vært kroken på døra for lengst, fastslår Nilsen.

Nå er håpet å kunne holde det gående ut 2014. Fra første januar 2015 blir lovverket endret slik at BPA ikke bare er en mulighet, men en rettighet.

– Penger fra næringsliv og privatpersoner gir oss tid og mulighet til å holde driften gående mens vi slåss for folks rettigheter. Dette handler ikke bare om de tre på Erlandsens, det handler om aksept for at utviklingshemmede skal delta i arbeidslivet, sier Nilsen.

Privat bedrift

Han understreker at de ikke søker om støtte til driften. Erlandsens Conditori har alltid vært en privat bedrift, og skal fortsette å være det. Søknaden om assistanse handler om å kompensere for den enkeltes funksjonsnedsettelse.

Én har dreisen på baking, men trenger litt hjelp til å stille inn tid og temperatur på ovnen. En annen har nå lært seg å håndtere betaling med bankkort, men må ha litt hjelp når kundene betaler kontant og skal ha tilbake veksel.

Billigere etterhvert

Assistansebehovet blir mindre etter hvert som de lærer og erfarer, forklarer Nilsen. Han anslår at nødvendig assistanse koster ca. 100 000 kroner i året per person, mot tidligere 130 000.

Ifølge Nilsen er dette langt billigere for kommunen enn dagsenterplass, som ingen av de tre ansatte ønsker. Han skjønner ikke hvorfor Halden kommune ikke heller kan bruke pengene på assistentordninger.

Det spørsmålet har Fontene stilt til Haldens kommunalsjef for helse og omsorg, Kenneth Johannessen. Foreløpig uten å få svar.

FO: Systemet motvirker målene

Geir Johannessen i FOs politiske ledelse mener denne saken illustrerer det håpløse i at gode intensjoner ikke følges opp av gode ordninger. Snarere tvert i mot, mener Johannessen.

– Funksjonsassistent er forbeholdt blinde, svaksynte og fysisk funksjonshemmede. Arbeid med bistand er tidsbegrenset. VTA-plasser i ordinært arbeidsliv er mer snakk om fadderordninger enn praktisk bistand. Vi har rett og slett ingen tiltaksformer som fremmer målet om utviklingshemmede i arbeid, sier Johannessen.

FOs arbeidsutvalg skal diskutere støtte til Erlandsens på mandag, og vil benytte sjansen til å løfte opp utviklighemmede og arbeid som politisk tema.

– Det er fortsatt veldig, veldig få personer med utviklingshemning som har ordinært arbeid, til tross for at det har vært et mål siden 1991. Dette er et område der vi har store forventninger til utvalget som skal gjennomgå utviklingshemmedes levekår, avslutter Johannessen.

Dette handler ikke bare om de tre på Erlandsens, det handler om aksept for at utviklingshemmede skal delta i arbeidslivet.

Jørn Nilsen

16.05.2014
11:36
21.08.2023 17:14

Mye lest