PENGER: Forbruket øker kraftig opp mot jul - mange må søke hjelp på grunn av gjeldsproblemene de opplever.

PENGER: Forbruket øker kraftig opp mot jul - mange må søke hjelp på grunn av gjeldsproblemene de opplever.

Berit Roald / NTB scanpix

Kraftig oppgang i nordmenns forbruk

Rekordmange lot kortet gå varmt på Black Friday, og forbruket går opp mer enn forventet.
28.11.2016
14:11
28.11.2016 14:13

Nordmenns forbruk gikk kraftig opp fra september til oktober, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Likevel er trenden negativ.

Veksten i omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene, som omsatte 0,9 prosent mer enn i september, var større enn mange ventet på forhånd.

Større oppgang enn ventet

– Vi anslo en oppgang på 0,2 prosent, mens Reuters anslo en oppgang på 0,4 prosent. Dette var mer enn ventet, sier Kyrre Aamdal fra DNB Markets.

Mange må ha hjelp med gjelden - Stein Aakre i NAV gjør det han kan

Butikker med salg av klær, sko, tekstiler og utstyrsvarer bidro særlig til denne økningen, og omsetningsvolumet i denne gruppen steg med 1,6 prosent. Salget i dagligvarebutikkene og salg av mat og drikke viser derimot en nedgang i samme periode.

Nedgang totalt

Varekonsumet i husholdningene gikk tilsvarende opp med 0,6 prosent. SSB trekker særlig fram en økning i konsumet av klær og sko som en vekstdriver.

Trenden peker imidlertid fortsatt nedover. Totalt har varekonsumindeksen gått ned med 0,3 prosent i løpet av de siste tre månedene.

– Utviklingen den siste tiden har pekt i retning av svakere vekst i aktiviteten enn Norges Bank har anslått, noe som isolert vil trekke i retning av lavere renter. Men kronen er fortsatt svak, og boligprisveksten høy. Vi tror fortsatt Norges Bank vil mene at renten bør ligge i ro også i tiden fremover, sier Aamdal.

Rekordmange brukte kort på Black Friday

I alt 8,1 millioner handler ble gjennomført med betalingskort under Black Friday-fenomenet. Dette er det høyeste antall kortkjøp målt på én dag, ifølge Nets Norge.

Handelen på den store shoppingdagen satte ny rekord med en økning på 6,1 prosent sammenlignet med samme dag i fjor. Totalt ble det handlet varer og tjenester for 3,3 milliarder kroner, også dette er en vekst på 5,7 prosent målt mot fjoråret.

Ikke omsetningsrekord

– Selv om det ble satt ny rekord i antall kortkjøp, så var det flere dager rett før julaften i fjor hvor omsetningen med betalingskort var høyere enn nå fredag. Det er også litt igjen til den dagen med den høyeste kortomsetningen, denne rekorden lyder på 3,8 milliarder kroner og er fra 22. desember 2014, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.

I tillegg til BankAxept-kort, fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort. (©NTB).

28.11.2016
14:11
28.11.2016 14:13