Kjør kommuneoppgjør
Likelønn, uførepensjon, medbestemmelse om arbeidstid. Det er FOs viktigste krav i år.
SPERRET: KS kastet ut pressen og dro for lamellene da partene hadde funnet bordkortene sine.
Eirik Dahl Viggen
Saken oppsummert
edv@lomedia.no
Det fortalte FO-leder Mimmi Kvisvik mens hun krysset Karl Johan på vei til KS-bygget torsdag formiddag. Hun fant seg fort plass sammen med delegasjonsleder i LO Kommune, Mette Nord.
Lønn
Det skurrer når industrifunksjonærene – altså kontorarbeidere, siviløkonomer og ingeniører – tjener betydelig mer enn FOs medlemmer, enda førstnevnte ofte ikke har betydelig lengre utdanning enn sosialarbeidere.
– Vi må få på plass ei ramme i offentlig sektor som kompenserer for den mindrelønna som oppsto da industrifunksjonærene rykket ifra frontfaget i fjor, sier Kvisvik.
Uføre
Det haster å få avtalt ordninger som kompenserer for de endringene i uførepensjon som innføres fra januar 2015. Da innføres levealdersjustering, altså lavere utbetalt pensjon per år i takt med økt forventet levealder. Dessuten indeksering, en beregning som gjør at økningen av pensjonen skjer saktere enn lønnsveksten. Dessuten skal uføre betale ordinær skatt.
– Det utgjør en netto reduksjon som må kompenseres gjennom tjenestepensjon fra arbeidsgiver, sier Kvisik.
Arbeidstid
Storstrid er varslet om de kommuneansattes rett til medbestemmelse over egen arbeidstid. KS har siden i vinter gått høyt på banen og krevd at skoleeierne, altså kommunene, skal få bestemme når lærerne skal være på jobben. Sett fra LO truer dette den sentrale forhandlingsretten.
Fagforeningene frykter at en slik innskrenking i medbestemmelse skal flyte over til andre arbeidsplasser i kommunene. I så fall kan kommunene stå friere til å innføre avvikende arbeidstidsordninger innen barnehager, helse og omsorg.
– Vi må unngå at dette overlates til kommunene å bestemme, sier Kvisvik.
– Vi må få inn avtaler som sikrer oss fortsatt medbestemmelse for fagorganisasjonene. Særlig hvis arbeidsmiljøloven skulle svekkes på det punktet.
Vold og fagutvikling
I tillegg krever FO en avtale om at kommunene betaler yrkesskadeerstatning for vold mot ansatte utført av brukere på fritiden, på linje med ordningen i Oslo kommune. I resten av kommunenorge gjelder erstatningen bare for hendelser innenfor arbeidstid.
– Det vil være en fordel for arbeidsgiver å vite at en har gjort alt som står i ens makt for å garantere sine ansatte i tilfelle det verste skulle skje, sier Kvisvik, som var med og diskuterte dette punktet i Nav-arbeidsgruppa som ble nedsatt etter drapet på en ansatt ved Nav Grorud 5. august i fjor.
Siste punkt er å sikre tid til faglig refleksjon og kompetanseheving innenfor arbeidstiden.
FO har 11 905 medlemmer i KS. Oslo kommune er eget tariffområde, og starter oppgjøret seinere.
Vi må få på plass ei ramme i offentlig sektor som kompenserer for den mindrelønna som oppsto da industrifunksjonærene rykket ifra frontfaget i fjor.
Mimmi Kvisvik
Flere saker
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin
Sjekk hva barnevernslederen i din kommune tjener
Kjell Arne Lie synes ikke hans eget forbund har vært helt tydelige i spørsmålet om masterkrav i barnevernet.
Hanna Skotheim
Han mener forbundet motsier seg selv i debatten om masterkrav
Marius Kristiansen og Kjell Grinden har vært konferansierer på Morodalfestivalen i mange år. Her er de ikledd konferansier-dressene.
Tove Grønli