Kjersti Toppe (Sp) er ny barneminister. Dette skal hun gjøre med barnevernet
Regjeringen vil styrke finansieringen av barnevernsreformen, gi kommunene ressurser til ettervern og styrke den psykiske helsehjelpen i barnevernet.
Kjersti Toppe har jobbet med helsepolitikk på Stortinget de siste tre periodene.
Eivind Senneset
simen@lomedia.no
Kjersti Toppe har jobbet med helsepolitikk på Stortinget i tre perioder. Senterparti-politikeren er vår nye barne- og familieminister.
Hun er utdannet lege og har tidligere vært kommuneoverlege i Bremanger og Bergen. De siste tre periodene har Kjersti Toppe vært første nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
– Hun kommer inn med et langt engasjement i politikken, og har en helsebakgrunn som vil styrke regjeringen på et bredt felt, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han presenterte barne- og familieministeren.
Dette vil hun gjøre
Som barneminister vil Kjersti Toppe ha det politiske ansvaret for barnevernet. I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at de vil gjøre følgende på barnevernsfeltet:
• Gjennomføre en kvalitetsreform i barnevernet som sikrer en hensiktsmessig organisering, vektlegger økt kompetanse og gir de ansatte mer tid og tillit i møte med barna.
• Sørge for bemanning og finansiering som følger av barnevernsreformen som trer i kraft i 2022.
• Innføre en egen fosterhjemslov som bedre ivaretar fosterbarna og fosterfamilienes rettigheter, og som sikrer hjelp, rettledning og tilsyn, og med det også bedre rekruttering av fosterfamilier.
• Styrke den psykiske helsehjelpen i barnevernet. Helsekartlegging av barn etter omsorgsovertakelse må lovfestes, og ungdom i ettervern må sikres stabil omsorg fra voksne i overgangen til et selvstendig voksenliv.
• Gi kommunene nok ressurser til å sørge for et godt ettervern til barnevernsbarn fram til fylte 25 år.
• Avgrense bruk av tvang og enetiltak.
• Øke den flerkulturelle kompetansen i barnevernet.
• Gradvis fase ut store kommersielle aktører i barnevernet.
• Avslutte bruken av konkurranseutsetting og anbud i barnevernssektoren og sikre ideelle virksomheter langsiktige avtaler med det offentlige.
• Sikre at informasjon om utsatte barn blir overført mellom barnevern ved flytting mellom kommuner.
• Innføre krav om andrehåndsvurdering av akutt- og hastevedtak og sørge for at sakkyndige utenfor barnevernet skal kunne oppnevnes.
FO opptatt av finansiering
Mange av Fellesorganisasjonens medlemmer jobber i barnevernet. Forbundets leder Mimmi Kvisvik sier at barne- og familieministeren er viktig for FO.
– Vi er særlig opptatt av finansieringen av barnevernsreformen. Vi får beskjeder om at den er underfinansiert, sier Kvisvik.
Regjeringen skriver i plattformen at de skal avslutte bruken av konkurranseutsetting i barnevernssektoren.
– Skal man redusere omfanget av kommersielt kjøp, vil det kreve god finansiering av offentlig og ideelt barnevern, sier Kvisvik i en kommentar.
Flere saker
Ideelle aktører skal ha en betydelig rolle, men det vil fortsatt være behov for private kommersielle aktører, mener Hege Nilssen, direktør i Bufdir.
Hanna Skotheim
– Vi ville ikke formulert oss på den måten, men rapporten peker likevel på noen viktige utfordringer
Henriette Kåsin Nilsen mener kommunen burde beholdt eiendomsskatten for å unngå kutt i stillinger.
André Kjernsli / Privat
Fjernet eiendomsskatten og kuttet over 100 stillinger: – Jeg fatter det ikke
Lisbeth Berntsen Grandalen bla valgt til nestleder i FO i november 2023. Nå går hun av.
Fartein Rudjord
Nestlederen i FO går av: – Jeg trenger å være mer tilgjengelig for familien
HARDT UT: Kristin Nygård i FO og Anniken van Marion i Fagforbundet.
Martin Guttormsen Slørdal
Fagforeninger føler seg overkjørt av politikerne i Trondheim
Ole Palmstrøm
Hvilke forventninger har fagfolk til en ny barne- og familieminister?
Jan Aarskog, tillitsvalgt for FO, er provosert over konsulentselskapenes forslag til effektivisering av institusjonsbarnevernet.
Skjalg Bøhmer Vold