Jobber du med ungdom? Her er 16 filmer dere kan se sammen
Filmer som Close, Min vakre stjerne og Krigere anbefales å se for deg som jobber med ungdom.
Flere nye filmer kan være aktuelle for deg som jobber med ungdom som bor på barnevernsinstitusjon.
Filmweb/Montasje LO/Media
anne@lomedia.no
Fontene har bedt Jan Storø anbefale filmer som passer for ungdom på institusjon. Han er dosent i sosialpedagogikk ved OsloMet og underviser blant annet i barnevern, medier og offentlighet.
Han er med i filmkritikerlaget og sitter i flere juryer, blant annet Golden Globe-juryen. De siste ni årene har han vært fast filmanmelder i universitetsavisen Khrono.
Han har plukket ut filmer som det går an å snakke med hverandre eller de voksne om, fordi mange av dem handler om noe ungdommene har opplevd selv.
Filmene handler om vennskap, om å bo et annet sted enn hos sin familie og om barnevern.
– Jeg har unngått de store underholdningsfilmene og har valgt å lete fram filmer som mange kanskje ikke har hørt om, sier han.
Noen av filmene har sterke budskap for ungdom som selv har vært gjennom noe av det samme. Derfor finner du lenker til studieark til filmene, der det finnes.
Jan Storø har de siste ni årene vært fast filmanmelder i universitetsavisen Khrono. Han er dosent i sosialpedagogikk ved OsloMet.
Hanna Skotheim
Her er hans tips:
Close og Girl
– Den aller nyeste filmen til den belgiske regissøren Lukas Dhont må nevnes først. Den heter Close, og kom på norske kinoer 25.12. Her møter vi to 13-åringer som er veldig gode venner; Léo og Remi. De henger alltid sammen. Når de begynner på ungdomsskolen, forandrer ting seg. Léo begynner å spille ishockey og være sammen med andre. Remi er ikke klar for dette, han vil bare være sammen med Léo hele tiden. Close er en av de beste filmene i hele verden fra 2022. Den samme regissøren laget Girl i 2018. Den handler om Lara som er født i en guttekropp, men som føler seg som jente. Det er også en veldig bra film, som kan strømmes. Norsk filminstitutt har laget et studieark til filmen.
Dokumentaren Krigere
– Den ferske dokumentaren Krigere av Jon Haukeland forteller om Berat, som er ungdomsarbeider. Han engasjerer seg spesielt i Mamo, som han ser er på vei ut i et kriminelt liv. Men Berat har også en fortid med noen av de samme utfordringene som Mamo opplever. Filmen forteller om vennskap, og om å kjempe for seg selv. Norsk filminstitutt har laget et studieark til denne filmen.
Min vakre stjerne
– En annen ny film som hadde premiere i julen 2022, er Min vakre stjerne. Den er fra Sør-Korea og er laget av Hirokazu Kore-Eda. Her følger vi en ung mor med en nyfødt gutt. Hun legger fra seg barnet i en Baby Box i en kirke fordi hun ikke klarer å ta seg av ham. Noen av dem som jobber i kirken prøver å selge den lille gutten til noen fosterforeldre. De blir kjent med den unge moren, og hun blir med dem for å finne gode foreldre til gutten. En niåring fra et barnehjem blir også med. Vi følger alle disse, og det blir mer og mer tydelig at de utvikler et spesielt vennskap – de begynner å tenke på hverandre som en familie.
Vegas
– En norsk film fra 2009 handler om ungdom på institusjon. Den er laget av Gunnar Vikene og heter Vegas. Her møter vi tre ungdommer Thomas, Marianne og Terje som er ganske ulike, men som finner sammen i et vennskap. Mange ungdommer på institusjon vil nok kjenne seg igjen i denne fortellingen. Filmen passer best for eldre ungdommer. Norsk filminstitutt har laget et studieark til denne filmen.
Fia og Klovnene
– I filmen Fia og Klovnene av Elsa Kvamme (2003) møter vi Fia som bor hos mamma, men som flytter til et fosterhjem fordi moren ikke klarer å gi henne god nok omsorg. Det blir ikke så lett for Fia. Filmen kan strømmes på filmarkivet.no. Her er studieark til filmen.
Yatzy
– Yatzy av Katja Eyde Jacobsen (2009) handler om den 15-årige Oslo-gutten Daggi som flytter til fosterhjem utenfor Oslo, i et landlig miljø. Han får det ikke så lett der, men han får en kjæreste, Gloria. Daggi får mye å ordne opp i, både for å få det bedre og for å bevare forholdet til Gloria. Filmen passer best for eldre ungdommer. Her er studieark til filmen.
Natta pappa henta oss
– Natta pappa henta oss (2017) av Steffan Strandberg er en sterk animert film blandet med amatøropptak fra egen familie. Den bygger på regissørens egen oppvekst med en mor som hadde problemer med alkohol. Her er studieark til filmen.
Systemsprengeren
– I Systemsprengeren (2019) av Nora Fingscheidt blir vi kjent med ni år gamle Benni som ikke kan bo hos moren sin, fordi moren ikke klarer å ha omsorgen for henne. Benni aksepterer ikke det. Hun er sint og fortvilet. En dag får hun kontakt med en voksen hun har tillit til. Her er studieark til filmen.
De usedvanlige
– Den franske filmen De usedvanlige, fra 2019, er laget av Éric Toledano og Olivier Nachache. Den handler om de som bor og jobber på en institusjon for psykisk utviklingshemmede i Paris. Vi følger noen av ungdommene spesielt, som Joseph og Valentin. Når en av ungdommene blir borte fra institusjonen, må alle ut og lete.
De andre
– I 2012 gjorde Margreth Olin ferdig De andre, som handler om ungdom som er asylsøkere, og som når de blir atten år står i fare for å bli sendt tilbake til det landet de kom fra. Her er studieark til filmen.
Mamma
– Mamma heter en canadisk film fra 2014, av Xavier Dolan. Den handler om 15-åringen Steve og moren hans. Steve bor på institusjon og har ADHD. Moren hans tar ham ut av institusjonen og vil ha ham boende hjemme. Det går ikke så bra. Filmen passer best for eldre ungdommer.
Småen
– En klassisk film om å vokse opp hos noen andre enn foreldrene er Charlie Chaplins Småen (The Kid) fra 1921. Dette er en fortelling som rører oss også i dag, 101 år etter at den kom. Vi får sympati med den gutten som trenger noen å bo hos, og den fattige mannen som tar ham til seg. Her er studieark til filmen.
The Florida Project
– The Florida Project er en amerikansk film av Sean Baker fra 2017. Den handler om Moonee som bor sammen med moren sin og andre fattige familier på et motell like ved Disneyland i Florida. Selv om Monnee og vennene hennes ikke har så mye å leve for, har de det fint sammen. Her er studieark til filmen.
Her er to filmer som skiller seg fra de andre, fordi de ikke er alvorlige, sosialrealistiske, men fantasifortellinger:
Historien om Pi
– Historien om Pi (2012) er en film av Ang Lee som handler om den unge gutten Pi. Familien eier en dyrehage i India, men bestemmer seg for å emigrere til Canada. Underveis forliser skipet, og Pi havner i en livbåt sammen med en farlig tiger. Dette er spennende, og filmer har dessuten svært flotte bilder. Her er studieark til filmen.
Pans labyrint
– I filmen Pans labyrint (2006) av Guillermo del Toro møter vi 12 år gamle Ofelia. Det er slutten av annen verdenskrig, og Ofelia og moren har nylig flyttet til huset til morens nye mann, Ofelias nye stefar. I omgivelsene til huset finner Ofelia en underjordisk verden med merkelige skapninger. Filmen passer best for eldre ungdommer. Den strømmes både i filmarkivet.no og filmoteket.no (og andre steder).
Her kan du finne filmene:
Både Close, Min vakre stjerne og Krigere er så nye at de fremdeles går på kino. De vil komme for strømming senere når de er ferdige med kinovisninger, antakelig et stykke ut i 2023. Girl kan strømmes nå. Resten av filmene kan strømmes. Det beste stedet for å finne ut om filmer kan strømmes i Norge, er Streamingguiden.
Her er flere filmtips:
Barnevakten.no har satt opp en liste med bra valg for ulike aldersgrupper. Her er lista for dem mellom 12 og 15 år.
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland