JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosialt arbeid:

I disse tre bøkene kan du lese «fotfolkets» historier om hvordan det er å jobbe i velferdstjenestene

Tre nye bøker fra FO viser fram konkret arbeid og stolte øyeblikk i hverdagen til barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere.
FO lansererte tre nye fagbøker på sitt landsmøte. F.V: Christian Wiik Kynsveen, leder for profesjonsrådet for barnevernspedagoger, Kathrine Haugland Martinsen,  leder for profesjonsrådet for sosionomer og Marit Isaksen,  leder for profesjonsrådet for vernepleie.

FO lansererte tre nye fagbøker på sitt landsmøte. F.V: Christian Wiik Kynsveen, leder for profesjonsrådet for barnevernspedagoger, Kathrine Haugland Martinsen, leder for profesjonsrådet for sosionomer og Marit Isaksen, leder for profesjonsrådet for vernepleie.

Adrian Nielsen

jbr@lomedia.no

Tre nye profesjonsbøker ble lansert på FOs landsmøte onsdag ettermiddag. Titlene på den enkelte boka avslører kjapt temaene for bøkene; «Barnevernspedagogen», «Vernepleieren» og «Sosionom». De inneholder en rekke fagartikler, intervjuer av og om profesjonene, essay, praksiseksempler med mer.

– Disse bøkene er hands on-intervjuer og erfaringer fra feltet. Alle tre har hentet inspirasjon fra de folka som har skoa på og er i feltet, sier Christian Wiik Kynsveen, leder for profesjonsrådet for barnevernspedagoger i FO.

Hver bok ble presentert av lederen av det enkelte profesjonsrådet. Kathrine Haugland Martinsen la frem «Sosionom» og Marit Isaksen presenterte «Vernepleieren».

Sosionomer krever unnskyldning fra Erna Solberg

– Vi har ønsket å vise frem vernepleiere i god praksis og eksempler på innovasjonen og fagutviklingen som finnes i feltet. Samtidig har vi lagt vekt på at de som mottar tjenestene fra vernepleierne også skulle snakke til oss, sier Isaksen.

Fagutvikling, praksis og tjenester utarbeides best i et samspill med de som mottar tjenestene, påpeker hun.

Inspirert av sosionomiseringsdebatten

Martinsen sier at sosionomiseringsdebatten i 2017 aktualiserte viktigheten av en bok som dette for sosionomer.

– Statsministeren beklager sitt ubetenksomme ordvalg

Hun viser til debatten som dukket opp i kjølvannet av at statsminister Erna Solberg i en spørretime på Stortinget brukte uttrykket «sosionomisere det vekk» da hun skulle svare på et spørsmål om ungdomskriminalitet. Dette førte til kraftige reaksjoner, og FO bad Solberg om en forklaring. Statsministeren beklaget uttalelsen.

- Vi ville bruke denne boka til å synliggjøre det viktige og mangfoldige arbeidet som sosionomer gjør hver dag for å forebygge, løse og redusere sosiale problemer, sier Martinsen.

Hun peker videre på at en del politikere ser ut til å ville overforenkle sosiale problemer. Dermed kan det også være en tendens til å komme med overforenklede, politiske løsninger på store, komplekse problemstillinger innen sosiale problemer.

– Nå er det på tide å framsnakke sosionomene

– Sosionomer finnes fordi det finnes sosiale problemer i Norge som blant annet fattigdom, rusavhengighet og vold i nære relasjoner, sier Martinsen.

Vil vise frem mangfoldet

I bøkene kommer det fram både hva de tre fagfeltene kan ha til felles, samtidig som det har blitt gjort individuelle tilpasninger for hver enkelt profesjon. Alle tre viser det store spennet og som de enkelte profesjonene opererer innen. Wiik Kynsveen er nettopp opptatt av å vise bredden innen barnevernsfeltet.

– Vi ville vise mangfoldet innen faget som en påminning til verden rundt at dette ikke kun er en etatsutdanning, sier Wiik Kynsveen.

TRE NYE FAGBØKER: FO ønsker å synliggjøre mangfoldet i all arbeidet som blir gjort i de ulike fagfeltene.

TRE NYE FAGBØKER: FO ønsker å synliggjøre mangfoldet i all arbeidet som blir gjort i de ulike fagfeltene.

Jathushiga Bridget Rajah

Stolte øyeblikk

Alle lederne innen de tre profesjonsrådene er tydelig stolte av innholdet i bøkene. Wiik Kynsveen husker særlig en gang under arbeidet med boka hvor han fikk gåsehud. Han satt fastspent i et flysete og leste noen av portrettintervjuene i «Barnevernspedagogen».

– Jeg leste tre sterke portrettintervjuer og skjønte hvilken helhet vi hadde klart å lage med boka, forteller han.

Martinsen på sin side hadde helt fra start hatt en klar idé om hva hun ville boka skulle formidle. Hun ville ha en bok som våget å gå inn i kompleksiteten innen sosiale problemer, vise fram nyansene i sosialt arbeid og synliggjøre hvorfor det finnes sosionomer i Norge.

– Da jeg leste alle intervjuene samlet kjente jeg at jeg ble utrolig stolt og tenkte «dette er så fantastisk». Da kjente jeg kraften i det konkrete arbeidet som sosionomer gjør, sier hun.

– Så viktig jobb

Det har vært viktig for alle tre at bøkene er så direkte og nært praksisen til fagutøverne som mulig.

Isaksen nevner det ene intervjuet som er med i boka «Vernepleieren». Der forteller et par blant annet om hvordan kommunen først hadde nektet dem å bli samboere. Mannen i forholdet bodde på dette tidspunktet i et kommunalt bofelleskap. Denne bestemmelsen ble etterhvert endret.

– Da jeg leste dette intervjuet, tenkte jeg «fy søren, den jobben vi vernepleiere gjør er så viktig. Vi jobber for at at folk skal få gode liv hvor selvbestemmelse er en selvfølge», sier Isaksen.