JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosionomer krever unnskyldning fra Erna Solberg

Respektløst, foraktfullt, kunnskapsløst og fordomsfullt. Statsministeren får hard kritikk etter uttalelsen om å «sosionomisere vekk» kriminalitet.
SOSIONOMISERE VEKK? Statsminister Erna Solberg har hisset opp landets sosionomer.

SOSIONOMISERE VEKK? Statsminister Erna Solberg har hisset opp landets sosionomer.

Ole Palmstrøm

solfrid.rod@lomedia.no

edv@lomedia.no

Erna Solberg bagatelliserer sosiale problemer og tråkker på en hel yrkesgruppe, mener sosionomer på sosiale medier.

Opprøret startet etter denne uttalelsen i Stortingets spørretime onsdag. Ordene tilhører statsminister Erna Solberg:

«Samtidig vil jeg aldri si at fordi man er fattig, eller har utfordringer, er kriminalitet akseptabelt – eller sosionomisere det vekk, som jeg pleier å si. Det er ikke sånn, vi må gripe til årsakene. Man må styrke familien og jobbe rundt det, og da er for eksempel helsestasjoner utrolig viktig».

Kathrine Haugland Martinsen sitter i FOs politiske ledelse og leder profesjonsrådet for sosionomer. Hun oppfordet folk til å gi tilbakemeldinger på Erna Solbergs egen Facebook-vegg.

Facebook

– Jeg ble veldig provosert, sier Martinsen til Fontene.

– Dette er statsministeren vår som står i Stortinget og bagatelliserer sosiale problemer. Problemet er jo ikke at det er for mye sosionomisering. Problemet er at det er for lite. Hvis politikerne hadde satset på vår kompetanse, så hadde vi ikke hatt den opphopning av sosiale problemer som var tema i går.


Utover kvelden ble Solbergs facebook-vegg fylt med klare meldinger.

Utover kvelden ble Solbergs facebook-vegg fylt med klare meldinger.

Fb skjermdump

Hadde tålt det fra andre enn statsministeren

Kathrine Hugland Martinsen mener statsministeren opptrer respektløst overfor en hel yrkesgruppe. Men også overfor personer i vanskelige livssituasjoner. Folk som trenger sosionomers kompetanse.

– Vi sosionomer har valgt en utdannelse som verken gir høy status eller høy lønn. Vi har en frustrerende arbeidshverdag, vi har et samfunnsmandat, og vi spiller en avgjørende rolle for mange av dem vi møter.

Må ikke alle yrkesgrupper tåle å bli harselert med iblant?

– Det er mange som uttaler seg flåsete om sosionomer, det glir bare forbi. Men dette er statsministeren vår. Hun har det overordnede ansvaret for våre rammebetingelser. Hun sier at vi ikke tar kriminalitet på alvor, men det er jo akkurat det vi gjør.

Sosiale medier har kokt det siste døgnet. Sosionomer inviterer Solberg til å bli med dem på jobben for å få innsikt i hva sosionomer kan og gjør:

Facebook

Reaksjonene kom også fra personer som vanligvis støtter Solberg:

Facebook

Vernepleier og tidligere medlem av FO-ledelsen Cato Brunvand Ellingsen påpekte det paradoksale i at det er politisk bestemt å utdanne sosionomer:

Twitter

Krever svar fra Solberg

Martinsen ser Solbergs uttalelse i sammenheng med en generell tendens til å gjøre sosiale problemer til individuelle problemer. Hun håper statsministeren nå har fyret opp sosionomprofesjonen.

– Vi sosionomer må ut og vise oss. Vi må være mer politiske. Dette er mobilisering, sier Martinsen.

Twitter

SV: – Solberg viser manglende innsikt

SV vil be Solberg forklare hva hun mente med «sosionomisere»

– Jeg må si at jeg reagerer på at statsministeren velger å gjøre en hel yrkesgruppe til symbol på noe hun mener er dårlig i samfunnet. Sosionomene har ikke gjort noe som helst for å fortjene dette, sier arbeids- og sosialpolitisk talsperson i SV, Solfrid Lerbrekk.

– Jeg frykter at denne ordbruken er uttrykk for Solbergs manglende forståelse for noe av det mest verdifulle med velferdsstaten vår: nemlig å ivareta våre mest sårbare og utsatte medmennesker, sier Lerbrekk.

Fontene har bedt om kommentar fra statsministerens kontor. De opplyser at de jobber med et svar. Saken vil da bli oppdatert.